Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what the human heart is and what it does.

      Key learning points

      1. The heart is a hollow, muscular organ located behind the breastbone and slightly to the left of your chest.
      2. The average heart is approximately the size of a human fist and some say its shape is similar to an upside down pear.
      3. The function of the heart is to pump blood to all parts of your body.
      4. Your heart will beat around 115,000 times each day.
      5. Models can be used to help us to learn about the human heart.

      Keywords

      • Organ - An organ is a part of the body that does a particular job, such as the brain, heart and lungs.

      • Function - The function of an organ is its job within the body.

      • Heart - The heart is an organ that pumps blood around the body.

      • Blood - Blood is pumped around the body by the heart.

      • Model - A model is used to describe something that cannot be experienced directly.

      Common misconception

      Children often think that the function of the heart is to make or clean blood. Also that the heart is 'love heart' shaped.

      The model making in this lesson helps children to think about which objects and materials they can use to represent the heart and demonstrate how it pumps blood around the body.

      Teacher tip

      Making a model of a human heart should be simple at this stage of education. Encourage children to model dough to the correct size and shape of a human heart rather than worrying about identifying and naming individual chambers of the heart.

      Equipment

      See additional materials for further guidance.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is an organ?

      a part of the body that plays music
      Correct answer: a part of the body that performs a specific function
      a big muscle inside your body
      a body part that helps you to breathe

      Q2.
      Match the organ with the sense it is responsible for.

      Correct Answer:eyes,sight
      Correct Answer:nose,smell
      Correct Answer:skin,touch
      Correct Answer:tongue,taste
      Correct Answer:ears,hearing

      Q3.
      What does the word function mean?

      if something goes up or down
      the reason for something
      Correct answer: the purpose of something
      something that is enjoyable

      Q4.
      Match the organs to their descriptions.

      Correct Answer:heart,pumps blood around the body
      Correct Answer:lungs,help you to breathe
      Correct Answer:stomach,breaks down food
      Correct Answer:brain,control centre for the body

      Q5.
      Which body system is the heart part of?

      breathing
      skeleton
      Correct answer: circulatory

      Q6.
      Which system breaks down food to provides the body with nutrients?

      Correct answer: digestive system
      respiratory system
      circulatory system
      skeletal system

      6 Questions

      Q1.
      Approximately how many times does the average heart beat in one day?

      150 times
      150,000 times
      50,000 times
      Correct answer: 115,000 times

      Q2.
      The heart is a type of ...

      Correct answer: organ
      blood
      cleaner
      breathing
      bone

      Q3.
      The heart's function is to pump to all parts of the body.

      Correct Answer: blood

      Q4.
      The average heart is the size of a human __________ and roughly the same shape as an upside down pear.

      Correct answer: fist
      foot
      head
      eye

      Q5.
      Which of these can be used to help us to learn about the human heart?

      a list of scientific equipment
      predictions
      Correct answer: models

      Q6.
      Match each statement with an answer to describe the structure and function of the heart.

      Correct Answer:walls of the heart are made from this,muscle
      Correct Answer:hollow spaces inside the heart,chambers
      Correct Answer:the heart is in the centre of this,chest
      Correct Answer:the heart pumps blood around this,body
      Correct Answer:parts that open and close inside a heart,valves

      To help you plan your 6 science lesson on: Function of the heart, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...