Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the effects of nicotine on the body and evaluate the risks of vaping.

      Key learning points

      1. Vaping is an alternative to smoking.
      2. Like smoking, vaping involves consuming nicotine which is detrimental to health.
      3. The health effects of vaping are not yet fully known.
      4. Scientific ideas are updated as new evidence emerges.

      Keywords

      • Vaping - The action of inhaling and exhaling an aerosol containing nicotine and flavourings.

      • Nicotine - Highly addictive drug found in tobacco leaves.

      • Smoking - The action of inhaling and exhaling smoke from burning tobacco.

      Common misconception

      Vaping is harmless and the same as inhaling steam.

      Vapes contain thousands of chemicals that have unknown effects.

      Teacher tip

      When discussing the emergence of new scientific ideas you should also mention that any new evidence should also be peer reviewed by other scientists to avoid bias.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? Nicotine is a drug.

      Correct answer: True
      False

      Q2.
      What is the name of the arteries that supply the heart muscle itself with blood?

      aortic arteries
      carotid arteries
      Correct answer: coronary arteries
      heart arteries

      Q3.
      What are the fuels needed for cellular respiration?

      Correct answer: oxygen
      water
      carbon dioxide
      Correct answer: glucose

      Q4.
      What takes place in the lungs?

      An image in a quiz
      Correct Answer: gas exchange, exchange of gases

      Q5.
      Which substance found in cigarettes makes them addictive?

      carbon monoxide
      tar
      Correct answer: nicotine
      carbon dioxide

      Q6.
      Which disease is not related to smoking?

      heart disease
      asthma
      Correct answer: cystic fibrosis
      lung cancer

      6 Questions

      Q1.
      True or false? Vaping is the same as smoking.

      True
      Correct answer: False

      Q2.
      Which contains more chemicals; cigarettes or vapes?

      Correct answer: cigarettes
      vapes

      Q3.
      Why might vaping be recommended for some people?

      it never contains nicotine
      Correct answer: as a nicotine replacement
      it is fun
      it is good for you

      Q4.
      How confident do scientists want to be that any correlation in their results is not due to chance?

      1%
      Correct answer: 95%
      99%
      5%
      10%

      Q5.
      Who do you agree with?

      Andeep: You should vape because it is safe.
      Correct answer: Sam: You shouldn't vape because we don't know the long-term effects.
      Correct answer: Laura: You shouldn't start vaping because it is addictive.
      Jacob: You should vape because it is better than smoking.

      Q6.
      How does nicotine affect the body?

      increases the rate of gas exchange
      Correct answer: increases heart rate
      increases blood flow
      Correct answer: narrows blood vessels
      Correct answer: increases blood pressure

      To help you plan your 9 science lesson on: Vaping, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...