Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The force of a floor

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how a floor can support a range of objects with very different weights.

      Key learning points

      1. More force is needed to hold up a bigger mass up in the air.
      2. The bigger the mass on a beam, the more the beam bends.
      3. The more a beam bends, the greater the force it pushes back with.
      4. The bigger the mass on a floor, the more particles in the floor are squashed together.
      5. The more particles in a floor are squashed together, the greater the force they push back with.

      Keywords

      • Gravitational force - A gravitational force acts on any object inside a gravitational field.

      • Normal reaction force - When an object rests on a surface, there will be a normal reaction force acting on it.

      • Elastic - Materials are elastic if they return to their original shape when forces are removed from them.

      • Electrostatic force - The force between two electrically charged particles is an electrostatic force.

      Common misconception

      There is a downwards force on a surface, but no upward force, the surface just gets in the way.

      Have pupils describe upward forces they need to exert whilst supporting different sized weights at arms length.

      Teacher tip

      Demonstrate the setup with a ruler and supports before pupils begin the activity. Ensure pupils place the 30 cm ruler behind the metre ruler accurately to measure the bend effectively. Highlight the importance of recording readings carefully as measurements could be as small as millimetres.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word is used to describe the downwards force of an object on a surface it is resting on?

      Correct answer: weight
      thrust
      friction
      upthrust
      magnetic

      Q2.
      Which of the following affects the amount of weight of an object on a surface?

      the shape of the object
      Correct answer: the mass of the object
      the surface area of the object
      Correct answer: the gravitational field strength
      the strength of the surface

      Q3.
      What word is used to describe a material that returns to its original shape when the forces acting on it are removed?

      rigid
      plastic
      Correct answer: elastic
      soft
      stretchable

      Q4.
      What type of electric charge do electrons carry?

      north
      south
      Correct answer: negative
      positive

      Q5.
      What type of force acts between two objects that are electrically charged?

      magnetic
      gravitational
      friction
      weight
      Correct answer: electrostatic

      Q6.
      Which of the following correctly describe the structure of an atom?

      a small, negatively charged nucleus containing protons and neutrons
      Correct answer: a small, positively charged nucleus containing protons and neutrons
      a small, nucleus (with no charge) containing protons and electrons
      negatively charged protons surrounding a nucleus
      Correct answer: negatively charged electrons surrounding a nucleus

      6 Questions

      Q1.
      Match the key words with the descriptions.

      Correct Answer:elastic,a material that returns to its original shape when forces are removed

      a material that returns to its original shape when forces are removed

      Correct Answer:gravitational force,a force that acts on any object in a gravitational field

      a force that acts on any object in a gravitational field

      Correct Answer:normal reaction force,a force that acts upwards when an object rests on a surface

      a force that acts upwards when an object rests on a surface

      Correct Answer:electrostatic force,a force that acts between electrically charged particles

      a force that acts between electrically charged particles

      Q2.
      Izzy holds a mass stationary in her hand. Which statements are correct?

      An image in a quiz
      There is no force acting on her hand.
      Correct answer: There is no resultant force on the mass.
      Correct answer: The upwards force on the mass is equal and opposite to the downwards force.
      The downwards force less than the upwards force.

      Q3.
      What happens to the size of the electrostatic forces between two surfaces when they are pushed closer together?

      it remains constant
      it decreases
      Correct answer: it increases
      it becomes zero

      Q4.
      Some pupils use a plank of wood to build a bridge across a ditch. They walk across the plank one at a time to get to the other side. What happens to the wooden plank as they walk across?

      The plank does not bend because it is solid.
      Correct answer: The plank will bend slightly as they cross.
      Correct answer: The heavier the pupil, the more the plank will bend.
      The bridge will bend by the same amount for each pupil.

      Q5.
      How do the forces between atoms in solids operate?

      When the atoms are too close together the forces pull the atoms together.
      Correct answer: When the atoms are too close together the forces push the atoms apart.
      When the atoms are a little bit too far apart the forces push the atoms apart.
      Correct answer: When the atoms are a little bit too far apart the forces pull atoms together.

      Q6.
      A 5 kg mass is placed on a solid surface. What happens when a second identical mass is placed on top of the first?

      Correct answer: The size of force pushing down on the surface increases.
      The size of force the surface pushes up with remains the same.
      Correct answer: The atoms in the surface are pushed closer together and repel each other more.
      The atoms in the surface are pulled further apart and repel each other less.
      Correct answer: The surface produces a larger upwards force.

      To help you plan your 9 science lesson on: The force of a floor, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...