Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Absorption and transport of nutrients in humans

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how the digestive system and circulatory system work together to absorb nutrients and transport them around the body.

      Key learning points

      1. Carbohydrates, proteins and fats in food are broken down by digestion into smaller molecules that can be absorbed.
      2. Nutrients are absorbed into the blood, which transports them around the body to where they are needed by cells.
      3. The molecules of some nutrients are small enough to be absorbed into the blood by diffusion.
      4. Adaptations of the small intestine lining that increase the amount of absorption.

      Keywords

      • Blood - Blood is a liquid which transports nutrients and waste around the body.

      • Absorption - Absorption is the process of moving nutrients from the digestive system into the blood.

      • Surface area - Surface area is the area of a surface.

      • Diffusion - Diffusion is the net movement of particles from an area of higher concentration to an area of lower concentration.

      • Circulatory system - The circulatory system includes the heart and blood vessels through which blood can move.

      Common misconception

      That the blood and circulatory system are synonyms.

      Blood and circulatory system are key words and introduced as specific concepts.

      Teacher tip

      Use a length of string to measure the perimeter of a circle and a flat shape with many folds, to show how folding increases the surface area.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the organ system with its function.

      Correct Answer:Circulatory system,Pumps blood around the body.

      Pumps blood around the body.

      Correct Answer:Digestive system,Breaks down food.

      Breaks down food.

      Correct Answer:Nervous system,Senses the environment.

      Senses the environment.

      Correct Answer:Breathing system,Gaseous exchange.

      Gaseous exchange.

      Q2.
      Match the description with the correct state of matter.

      An image in a quiz
      Correct Answer:Solid,Fixed particles that are touching.

      Fixed particles that are touching.

      Correct Answer:Liquid,Moving particles in an irregular arrangement.

      Moving particles in an irregular arrangement.

      Correct Answer:Gas,Moving particles with lots of space between them.

      Moving particles with lots of space between them.

      Q3.
      The nutrients we obtain from food are used for energy, growth and...

      Correct Answer: repair, movement, life processes

      Q4.
      Who is correct?

      Andeep "Digestion is only carried out by enzymes."
      Correct answer: Lucas "Digestion is the process of breaking down food into nutrients."
      Sofia "Digestion only takes place in the small intestine."

      Q5.
      True or false? Blood flows through the digestive tract.

      True
      Correct answer: False

      Q6.
      Which description best defines diffusion?

      Moving against a concentration gradient from high to low concentration.
      Moving up a concentration gradient from low to high concentration.
      Correct answer: Moving down a concentration gradient from high to low concentration.

      6 Questions

      Q1.
      Which statements explain why the small intestine is long and narrow?

      squeezes nutrients out of food
      Correct answer: slows the passage of food
      Correct answer: increases surface area
      produces more enzymes and bile

      Q2.
      Increasing the surface area of the digestive system the rate of absorption.

      Correct Answer: increases, Increases, Increase, speeds up, Speeds up

      Q3.
      The increase the surface area of the small intestine.

      Correct Answer: villi, villus

      Q4.
      Which substances are dissolved in plasma?

      cells
      Correct answer: glucose
      Correct answer: amino acids
      starch
      blood

      Q5.
      Which terms describe the movement of nutrients from the digestive system into the circulatory system?

      Correct answer: absorption
      net movement
      Correct answer: diffusion
      dissolving

      Q6.
      Match the start of the sentence with its correct ending.

      Correct Answer:Digestion breaks down,large food molecules into small, soluble nutrients.

      large food molecules into small, soluble nutrients.

      Correct Answer:Nutrients diffuse down,a concentration gradient into the blood.

      a concentration gradient into the blood.

      Correct Answer:Plasma carries nutrients to,cells for energy, growth and repair.

      cells for energy, growth and repair.


      To help you plan your 8 science lesson on: Absorption and transport of nutrients in humans, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...