Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Factors affecting seed germination: data analysis

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe and explain the results of an investigation into factors affecting seed germination.

      Key learning points

      1. Displaying results in a table.
      2. Displaying categoric and numerical data.
      3. Interpreting and describing the results of an investigation into factors affecting seed germination.
      4. Identifying patterns or trends in the results.
      5. Writing a conclusion for an investigation into factors that affect seed germination.

      Keywords

      • Table - A way of displaying results to make them easier to read and interpret.

      • Categoric - Variables that have values that are labels.

      • Numerical - A value that is a number; these variables may display trends.

      • Conclusion - A description and explanation of findings.

      • Trend - A pattern displayed in data.

      Common misconception

      Displaying results in a table landscape with variables the wrong way round.

      Clear descriptions and examples of correct tables.

      Teacher tip

      Put the pupils in groups matching the factor that they changed so that they can work together to produce and peer mark the correct tables and conclusions - if this was carried out as an open investigation.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is part of a seed?

      gamete
      Correct answer: embryo
      zygote

      Q2.
      Put these stages of development into the correct order.

      1 - gametes are produced
      2 - fertilisation takes place
      3 - a zygote is formed

      Q3.
      Where are seeds produced?

      ova
      ovule
      Correct answer: ovary
      ovum

      Q4.
      Where do we record our results during a scientific experiment?

      Correct answer: in a table
      on a graph
      as a tally chart
      in the conclusion
      in a flow chart

      Q5.
      Where is pollen produced?

      stigma
      ovary
      Correct answer: anther

      Q6.
      Who is right?

      Andeep: Germination is when a seed is dispersed by an animal.
      Sam: Germination is when a seed is made through fertilisation.
      Alex: Germination is when a seed produces a food store that it will use to grow.
      Correct answer: Laura: Germination is when a seed sprouts and it is growing.

      6 Questions

      Q1.
      How should experimental results be recorded?

      in a graph
      Correct answer: in a table
      in a flow chart
      in a method

      Q2.
      Which of these are examples of categoric data?

      height of pupils in your class
      the amount of salt added to water used to water plants
      Correct answer: eye colour of pupils in your school
      Correct answer: presence or absence of soil when germinating seeds
      different temperatures used to germinate seedlings

      Q3.
      Which factors do not affect seed germination?

      amount of light
      volume of water
      Correct answer: composition of the container
      available nutrients
      temperature

      Q4.
      What are the trends in these results? As the volume of water increases ...

      An image in a quiz
      Correct answer: from 0-60 ml, the number of cress seeds germinating increases.
      from 80-100 ml, the number of cress seeds germinating then decreases.
      Correct answer: from 60-100 ml, the number of cress seeds germinating then decreases.
      from 0-40 ml, the number of cress seeds germinating increases.
      There is no trend in the data.

      Q5.
      What should a conclusion include?

      Correct answer: a description of the relationship between variables
      Correct answer: a description of the numerical trends (or absence of)
      improvements for the investigation
      a method detailing safety instructions
      Correct answer: explanation of results using scientific knowledge

      Q6.
      What is the independent variable in an investigation into the effect of temperature on plant growth.

      Correct Answer: temperature, different temperatures, range of temperatures, temperatures

      To help you plan your 9 science lesson on: Factors affecting seed germination: data analysis, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...