Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Who is in class? 'Estoy', 'estás' and 'está' to answer the register

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the singular persons of 'estar' to answer the register for myself and others.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The irregular verb 'estar' is used for location and states.
      2. 'Estoy' means 'I am'; 'estás' means 'you are' and 'está' means 'she, he, it is' when talking about location and states.
      3. Masculine adjectives that end in 'o' change to an 'a' when the person or animal being described is female.
      4. Adjectives ending in –e or -z can describe a female and male person or animal; they do not change.

      Keywords

      • Estar - Spanish verb meaning 'to be' when talking about location and states

      • Estoy - part of the vberb estar (to be, being) meaning I am

      • Estás - part of the verb estar (to be, being) meaning you are

      • Está - part of the verb (to be, being) meaning she, he, it is

      Common misconception

      Estás means she, he, it is.

      Estás means you are. Está means she, he, it is.

      Teacher tip

      Continue to use taking the register to consolidate this language. You could even develop this by having one child answer for a partner to consolidate use of está and combining estar with location and state.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which vowels are missing from the sequence 'e, i, o'? Write them in alphabetical order.

      Correct Answer: a, u, au, a u, a and u

      Q2.
      Which SSC/sound is missing from these words? l_sta; pr_mero; un_verso; _dea?

      a
      e
      Correct answer: i
      o
      u

      Q3.
      Which verb is this?

      An image in a quiz
      escuchar
      Correct answer: escribir
      hablar
      escuchar

      Q4.
      Which verb is this? Write the Spanish.

      An image in a quiz
      Correct Answer: leer

      Q5.
      Place the verbs in this order: to read, to write, to speak, to listen.

      1 - leer
      2 - escribir
      3 - hablar
      4 - escuchar

      Q6.
      'Speak with a friend in class'. Which is the correct translation?

      Hablo con un amigo en clase.
      Hablar con un amigo en clase.
      Correct answer: Habla con un amigo en clase.

      6 Questions

      Q1.
      Match the English and Spanish greetings.

      Correct Answer:buenos días,good morning

      good morning

      Correct Answer:hola,hello

      hello

      Correct Answer:buenas tardes,good afternoon

      good afternoon

      Q2.
      'Estar' means 'to be, being' and is used for location and ...

      Correct Answer: state

      Q3.
      Match the verbs in Spanish and English.

      Correct Answer:estoy,I am

      I am

      Correct Answer:está,she, he, it is

      she, he, it is

      Correct Answer:estás,you are

      you are

      Correct Answer:estar,to be, being

      to be, being

      Q4.
      Adjectives change depending on gender. Which sentence says 'She is ready'?

      Estoy preparada.
      Correct answer: Está preparada.
      Está preparado.
      Estás preparado.
      Estás preparada.

      Q5.
      Sofía answers the register to say she is in school. What could she say?

      Correct answer: Estoy aquí.
      Correct answer: Estoy presente.
      Estoy ausente.
      Está aquí.
      Está allí.

      Q6.
      What is the correct translation of this conversation? '¿Estás aquí? Si, estoy presente y estoy feliz.'

      Is he here? Yes, he is present and he is happy.
      Is she here? Yes, she is present and she is happy.
      Correct answer: Are you here? Yes, I am present and I am happy.
      Am I here? Yes, I am present and I am happy.

      To help you plan your 4 Spanish lesson on: Who is in class? 'Estoy', 'estás' and 'está' to answer the register, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...