Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The vowels: [a] [e] [i] [o] [u]: classroom instructions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recognise and understand instructions in the classroom.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The vowels [a] [e] [i] [o] [u] are pronounced differently in Spanish and in English.
      2. When you know the sound-symbol correspondences (SSCs) you can read aloud words and short sentences correctly.
      3. Knowledge of Spanish sound-spelling correspondences can be strengthed by joining in with a song.
      4. Spanish verbs escuchar, escribir, leer and hablar are useful words to use in the classroom.
      5. Common instructions in Spanish lessons include escucha (listen), escribe (write), lee (read) and habla (speak).

      Keywords

      • Vowels - letters [a] [e] [i] [o] [u]

      • SSC - sound-symbol correspondence is the relationship between letters and their sounds

      • Verb - a word that communicates actions or states

      Common misconception

      Vowels sound the same in Spanish and English.

      Although the letters look the same, the vowel sounds are different in Spanish and English.

      Teacher tip

      Use the song regularly in class as a way to encourage participtation and motivation. The song will also help commit language to memory and to help tune in to the sounds of the language.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In the alphabet there are two sets of letters - what are they called?

      Correct answer: vowels and consonants
      vowels and continents
      hard sounds and soft sounds
      long sounds and short sounds

      Q2.
      Which Spanish word contains all of the vowels?

      Correct answer: abuelito
      alto
      abuela
      universo
      ardilla

      Q3.
      Which is the correct definition of a verb?

      a word that describes a noun
      a word that shows the subject of a sentence
      Correct answer: a word that communicates actions or states

      Q4.
      'Hablo en clase con un amigo.' What does this sentence mean?

      Correct answer: I speak in class with a friend.
      I speak in class with a partner.
      She speaks in class with a friend.
      Speaking in class with a friend.
      She speaks in class with a partner.

      Q5.
      Match the English and the Spanish.

      Correct Answer:casa,house

      house

      Correct Answer:elefante,elephant

      elephant

      Correct Answer:dos,two

      two

      Correct Answer:idea,idea

      idea

      Correct Answer:universo,universe

      universe

      Q6.
      Write the five vowels in alphabetical order.

      Correct Answer: a e i o u, a, e, i, o, u, aeiou, a-e-i-o-u

      6 Questions

      Q1.
      Which vowels are missing from the sequence 'a, i, u'? Write them in alphabetical order.

      Correct Answer: e, o, eo, e o, e and o

      Q2.
      Which SSC is missing from these words? _l_fant_; _l_gant_; univ_rso; prim_ro.

      a
      Correct answer: e
      i
      o
      u

      Q3.
      What is the third line missing from this verse? 'Hablo en clase, hablo en clase, hablar es .'

      Correct Answer: fenomenal

      Q4.
      Match the English and the Spanish.

      Correct Answer:¡Habla en clase!,Speak in class!

      Speak in class!

      Correct Answer:¡Lee en clase!,Read in class!

      Read in class!

      Correct Answer:¡Escucha en clase!,Listen in class!

      Listen in class!

      Correct Answer:¡Escribe en clase!,Write in class!

      Write in class!

      Q5.
      Which verb is this?

      An image in a quiz
      Correct answer: leer
      escuchar
      escribir
      hablar

      Q6.
      Write the instruction form of this verb in Spanish.

      An image in a quiz
      Correct Answer: ¡escucha!, escucha

      To help you plan your 4 Spanish lesson on: The vowels: [a] [e] [i] [o] [u]: classroom instructions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...