Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can say hello and use the verb 'estoy' and 'está' to say where I am or she, he, it is.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The sound-symbol correspondence [a] sounds like the 'a' in the Spanish word 'alto', meaning tall.
      2. The sound-symbol correspondence [o] sounds like 'o' in the Spanish word 'dos', meaning two.
      3. The word 'hola' means hello; the 'h' is not pronounced.
      4. The verb 'estar' means to be, being when referring to location. ‘Estoy’ means ‘I am’ and ‘está’ means she, he, it is.

      Keywords

      • [a] - pronounced as in 'casa'

      • [o] - pronounced as in 'dos'

      • Estar - Spanish verb meaning 'to be'

      • Estoy - Spanish verb meaning 'I am'

      • Está - Spanish verb meaning 'she, he, it is'

      Common misconception

      The letter 'h' in hola is pronounced as it would be in English.

      In Spanish, the letter 'h' is not pronounced in the word 'hola'.

      Teacher tip

      Use the greeting 'hola' regularly in class. Adapt use of 'estoy aqui' for taking the register.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Which continent is Spain in?

      Asia
      Africa
      Correct answer: Europe
      North America

      Q2.
      Which letter shows Spain on this map?

      An image in a quiz
      A
      B
      C
      Correct answer: D
      £

      Q3.
      Which of these is the Spanish flag?

      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q4.
      Match the word and its definition.

      Correct Answer:Noun,A word for a person, place or thing.

      A word for a person, place or thing.

      Correct Answer:Adjective,A word that gives information about a noun.

      A word that gives information about a noun.

      Correct Answer:Verb,A word that communicates actions or states.

      A word that communicates actions or states.

      Q5.
      Match up the language and the way to greet someone.

      Correct Answer:English,Hello

      Hello

      Correct Answer:French,Bonjour

      Bonjour

      Correct Answer:Spanish,Hola

      Hola

      Correct Answer:Italian,Ciao

      Ciao

      6 Questions

      Q1.
      Which SSC is missing from this word: c_s_?

      Correct answer: a
      o
      e

      Q2.
      Which SSC is missing from this word: d_s?

      e
      a
      Correct answer: o

      Q3.
      What word would you use to say 'hello' in Spanish?

      Correct Answer: Hola., hola, Hola

      Q4.
      Match the Spanish words with their English definitions.

      Correct Answer:estar,to be, being

      to be, being

      Correct Answer:estoy,I am

      I am

      Correct Answer:está,she, he, it is

      she, he, it is

      Q5.
      What does 'estoy aquí' mean in English?

      Correct answer: I am here.
      She is here.
      He is here.
      It is here.

      Q6.
      Which of the following phrases mean 'he is there'?

      Está aquí.
      Correct answer: Está allí.
      Estoy aquí.
      Estoy allí.

      To help you plan your 3 Spanish lesson on: Greetings: the verb 'estar', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...