Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What someone else is like: 'soy' and 'es'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use 'soy' and 'es' with a range of adjectives to describe what I and someone else are like in general.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. 'Soy' means 'I am', 'es' means 'she, he, it is' when describing general traits.
      2. Spanish pronouns are often not used; 'es' can therefore mean 'she, he, it is' or just 'is'.
      3. Adverbs 'normalmente' and 'siempre' tend to come at the beginning or end of the sentence.

      Keywords

      • Pronoun - a word that takes the place of a noun, like 'it', 'you', 'she'

      • Adverb of frequency - a word that describes how often an action happens

      Common misconception

      The adverbs 'normalmente' and 'siempre' always follow the English order when in a sentence.

      In Spanish, adverbs tend to go at the start or end of the sentence.

      Teacher tip

      Giving a notional time for short speaking tasks is a useful way to encourage pupils to speed up mental processing and increase spoken fluency. Teachers may want to repeat the short speaking activity or shorten the time with each repetition, according to the needs of their own classes.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the meaning of the verb 'ser'?

      Correct answer: to be, being - in general
      to be, being - temporary
      I am
      she, he, it is

      Q2.
      How do you say 'she is' (in general) in Spanish?

      Correct Answer: es, Es

      Q3.
      Match the Spanish words to the English words.

      Correct Answer:cansada,tired

      tired

      Correct Answer:contento,pleased

      pleased

      Correct Answer:tranquilo,calm

      calm

      Correct Answer:ahora,now

      now

      Correct Answer:¿cómo?,how?

      how?

      Correct Answer:¿dónde?,where?

      where?

      Q4.
      Which of these is an adjective?

      ahora
      Correct answer: curiosa
      Correct answer: lento
      Correct answer: rápida
      ¿cómo?

      Q5.
      Which of the following adjectives describe something feminine?

      lento
      Correct answer: nerviosa
      cansado
      Correct answer: contenta
      Correct answer: preparada

      Q6.
      Which of the following adjectives do not change their ending when describing something feminine or masculine?

      serio
      Correct answer: feliz
      tranquilo
      Correct answer: elegante
      lento

      6 Questions

      Q1.
      True or false? A pronoun is a word that takes the place of a noun.

      Correct answer: True
      False

      Q2.
      Choose the correct statement.

      Correct answer: In Spanish we don't often use a pronoun.
      In Spanish we always use a pronoun.

      Q3.
      How do you say 'Selma is happy (in general)'?

      Selma soy feliz.
      Correct answer: Selma es feliz.
      Selma es lenta.

      Q4.
      Choose the adverbs of frequency.

      seria
      Correct answer: normalmente
      es
      Correct answer: siempre
      elegante

      Q5.
      Translate into Spanish: 'I am normally nervous.'

      Correct Answer: Soy nervioso normalmente., Normalmente soy nervioso., Soy nervioso normalmente, Normalmente soy nervioso

      Q6.
      Translate into Spanish: 'I am (a boy) always calm.'

      Correct Answer: Siempre soy tranquilo., Soy tranquilo siempre., Siempre soy tranquilo, Soy tranquilo siempre

      To help you plan your 3 Spanish lesson on: What someone else is like: 'soy' and 'es', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...