Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compose and rehearse a voice message to improve fluency and deliver it with confidence and clarity.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Identifying features of a voice message helps to revise key vocabulary and grammar.
      2. Composing a message yourself means selecting the nouns, adjectives and verbs you are going to use, then writing it.
      3. Rehearsing what you are going to say helps you improve fluency, i.e. how smooth and natural speech your speech sounds.
      4. Repeated rehearsal improves your pronunciation, speed and intonation, some key components of fluency.

      Keywords

      • Noun - word for a person, place or thing

      • Adjective - word that gives information about a noun

      • Verb - word that communicates actions or states

      • Fluency - how smooth and natural speech your speech sounds

      Common misconception

      Speaking doesn't require rehearsal or practice.

      To develop fluency, it is important to rehearse speaking and practise reading aloud. This helps you improve pronunciation, speed and intonation so you convey a clear message with confidence and without too many hesitations.

      Teacher tip

      As the final task is a voice message, pupils could say them aloud to one another, or, if there are iPads or laptops available, make audio recordings to capture the messages in a real-life context.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which words are masculine?

      Correct answer: globo
      montaña
      Correct answer: cielo
      Correct answer: libro
      cámara

      Q2.
      Which word means 'to swim, swimming'?

      hablar
      jugar
      Correct answer: nadar
      practicar
      responder a

      Q3.
      Match the Spanish to the English

      Correct Answer:caminar,to walk, walking
      Correct Answer:cantar,to sing, singing
      Correct Answer:comer,to eat, eating
      Correct Answer:cuidar,to look after, looking after
      Correct Answer:escribir,to write, writing
      Correct Answer:escuchar,to listen, listening

      Q4.
      Which is the best translation for the sentence 'la tortuga pequeña es muy lenta.'?

      The big tortoise is very slow.
      The small tortoise is very fast.
      The funny tortoise is very slow.
      The small dog is very funny.
      Correct answer: The small tortoise is very slow.

      Q5.
      'Visito a mi abuela cada día.' Translate this sentence into English.

      Correct Answer: I visit my grandma each day., I visit my grandma every day.

      Q6.
      Translate into Spanish: 'I am carrying a rucksack to the beach.'

      Correct Answer: Llevo una mochila a la playa.

      6 Questions

      Q1.
      Order these words correctly. Describe the bike first.

      1 - una
      2 - bicicleta
      3 - rápida
      4 - y
      5 - un
      6 - globo
      7 - rojo

      Q2.
      Which statement is true?

      Correct answer: Rehearsing improves increases the speed at which you speak Spanish.
      Rehearsing decreases the speed at which you speak Spanish.
      Rehearsing makes intonation sound more false.
      Correct answer: Rehearsing makes intonation more natural.
      Correct answer: Rehearsing improves fluency.

      Q3.
      'Mi hermano nada en el mar y juega con el globo.' Find the nouns in this sentence.

      nada
      Correct answer: mar
      Correct answer: globo
      juega
      Correct answer: hermano

      Q4.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:pelota,ball
      Correct Answer:niña,girl
      Correct Answer:bocadillo,sandwich
      Correct Answer:deporte,sport
      Correct Answer:sombrero,hat
      Correct Answer:libro,book

      Q5.
      Translate into English 'el mar es tranquilo por la noche'.

      Correct Answer: The sea is calm at night., The sea is calm in the evening

      Q6.
      Translate into Spanish 'I read a book in the morning'.

      Correct Answer: Leo un libro por la mañana.

      To help you plan your 4 Spanish lesson on: A voice message, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...