Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Christmas time: ‘querer’ singular persons

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the verb 'querer' to talk about what I want for Christmas

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The verb 'querer' means 'want wanting' and it's used to talk about what things we want.
      2. 'Quiero' means 'I want'; 'quieres' means 'you want'; 'quiere' means she, he, it wants'.
      3. The verb 'querer' is often followed by an indefinite article 'un/una/unos/unas'.

      Keywords

      • Querer - the verb 'to want, wanting'

      • Quiero - part of the verb 'querer' meaning 'I want'

      • Quieres - part of the verb 'querer' meaning 'you want'

      • Quiere - part of the verb 'querer' meaning 'she, he, it wants'

      Common misconception

      'I want', 'you want' and 'she, he, it wants' have the same stem as the infinitive, 'querer', so you just need to change the verb endings.

      'Quiero', 'quieres' and 'quiere' are spelt slightly different to the infinitive 'querer'. They have an extra 'i'.

      Teacher tip

      The teacher might want to ask some students to say what they would like for Christmas. They could use a dictionary to look up the meaning of the things they would like.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the English to the Spanish.

      Correct Answer:bailar,to dance, dancing
      Correct Answer:comprar,to buy, buying
      Correct Answer:escuchar,to listen, listening
      Correct Answer:llegar,to arrive, arriving
      Correct Answer:hablar,to talk, talking

      Q2.
      Choose the 'I' form verbs from the list below.

      Correct answer: bailo
      Correct answer: compro
      Correct answer: hablo
      llega
      escuchas

      Q3.
      Put the verb 'bailar' in the correct order following these pronouns: I, you, she/he/it

      1 - bailo
      2 - bailas
      3 - baila

      Q4.
      Match the adjectives in Spanish and English.

      Correct Answer:antiguo,old (m, sg)
      Correct Answer:barata,cheap (f, sg)
      Correct Answer:bonito,pretty (m, sg)
      Correct Answer:feos,ugly (m, pl)
      Correct Answer:ricas,rich (f, pl)
      Correct Answer:malas,bad (f, pl)

      Q5.
      Which sentence says 'I buy some things.'?

      Hablo unas cosas.
      Necesito unas cosas.
      Escucho unas cosas.
      Correct answer: Compro unas cosas.

      Q6.
      Translate the sentence into Spanish: 'She needs a new shirt.'

      Correct Answer: Necesita una camisa nueva. , necesita una camisa nueva

      6 Questions

      Q1.
      What is the Spanish word for 'Christmas'?

      Correct Answer: Navidad, la Navidad

      Q2.
      Choose the members of the family from the list below.

      el regalo
      Correct answer: el padre
      Correct answer: la madre
      el dinero
      Correct answer: el hermano

      Q3.
      How would you say 'to want, wanting' in Spanish?

      Correct Answer: querer

      Q4.
      Match the pronouns to the different forms of the verb 'to want'.

      Correct Answer:I,quiero
      Correct Answer:you,quieres
      Correct Answer:she, he, it,quiere

      Q5.
      Choose the correct translation for 'Do you want some presents?'

      ¿Quiero unos regalos?
      ¿Quieres un regalos?
      ¿Quieres una regalos?
      Correct answer: ¿Quieres unos regalos?
      ¿Quiere unos regalos?

      Q6.
      Translate into Spanish: 'I want money'.

      Correct Answer: Quiero dinero.

      To help you plan your 7 Spanish lesson on: Christmas time: ‘querer’ singular persons, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...