Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Possessions: number agreement on 'mi' and 'tu'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can talk about belongings using plural possessive adjectives.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The SSC [n] is pronounced as in the word 'mano'.
      2. The SSC [ñ] is pronounced as in the word 'español'.
      3. The possessive adjective 'mis' is used before plural nouns and it means 'my'.
      4. The possessive adjective 'tus' is used before plural nouns and it means 'your'.

      Keywords

      • Possessive adjectives - show who something belongs to

      • Mis - plural possessive adjective meaning 'my'

      • Tus - plural possessive adjective meaning 'your'

      Common misconception

      There is only one word for 'your' in Spanish and that is 'tu'.

      In Spanish, if the possessive adjective 'your' comes before a singular or uncountable noun, we say 'tu', but if it comes before a plural noun we say 'tus'.

      Teacher tip

      In activity A2, the teacher might want to ask students to work in pairs. One pupil reads the sentence and another pupil translates. Then, they swap so that each pupil has a chance to read and translate.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Put the days of the week in the correct order.

      1 - lunes
      2 - martes
      3 - miércoles
      4 - jueves
      5 - viernes
      6 - sábado
      7 - domingo

      Q2.
      Complete this sentence with the correct article: ' domingos lavo el coche.'

      el
      la
      Correct answer: los
      las

      Q3.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:beber,to drink, drinking

      to drink, drinking

      Correct Answer:comer,to eat, eating

      to eat, eating

      Correct Answer:lavar,to wash, washing

      to wash, washing

      Correct Answer:leer,to read, reading

      to read, reading

      Correct Answer:organizar,to organise, organising

      to organise, organising

      Correct Answer:vivir,to live, living

      to live, living

      Q4.
      Order the verb forms: I must, you must, she/he/it must.

      1 - debo
      2 - debes
      3 - debe

      Q5.
      Match the English to the Spanish.

      Correct Answer:where ... ?,¿dónde ... ?

      ¿dónde ... ?

      Correct Answer:when ... ?,¿cuándo ... ?

      ¿cuándo ... ?

      Correct Answer:who is ... ?,¿quién es ... ?

      ¿quién es ... ?

      Correct Answer:who are ... ?,¿quiénes son ... ?

      ¿quiénes son ... ?

      Correct Answer:which is ... ?,¿cuál es ... ?

      ¿cuál es ... ?

      Correct Answer:which are ... ?,¿cuáles son ... ?

      ¿cuáles son ... ?

      Q6.
      Translate into Spanish: 'Who has a phone?'

      Correct Answer: ¿Quién tiene un móvil?

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:el niño,young boy

      young boy

      Correct Answer:el hombre,man

      man

      Correct Answer:el agua,water

      water

      Correct Answer:completamente,completely

      completely

      Correct Answer:perdido,lost

      lost

      Correct Answer:rico,rich

      rich

      Q2.
      Which words are adverbs?

      Correct answer: completamente
      rico
      Correct answer: a veces
      Correct answer: nunca
      aunque

      Q3.
      ' revista está en la calle.' Which possessive adjectives make sense?

      Correct answer: mi
      mis
      Correct answer: tu
      tus

      Q4.
      Translate into Spanish: 'My dog and your cat.'

      Correct Answer: Mi perro y tu gato.

      Q5.
      Translate into Spanish: 'My parents have a key'.

      Correct Answer: Mis padres tienen una llave.

      Q6.
      Translate into Spanish: 'Your friends eat fruit.'

      Correct Answer: Tus amigos comen fruta.

      To help you plan your 7 Spanish lesson on: Possessions: number agreement on 'mi' and 'tu', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...