Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What people have: 'tener' singular and plural persons

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what people have using the verb 'tener'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The sound-symbol correspondence [ci] and [z] have different pronunciation to [si] in most parts of Spain.
      2. The SSC [ci], [si] and [z] are pronounced the same in Latin America, parts of southern Spain and the Canary Islands.
      3. The verb 'tener' is used to talk about possessions.
      4. The verb 'ser' is used to talk about permanent traits.
      5. The verb 'estar' is used to talk about temporary states/moods and location.

      Keywords

      • Tener - verb meaning to have, having used to talk about possessions

      • Ser - verb meaning to be, being used to talk about permanent traits

      • Estar - verb meaning to be, being used to talk about temporary states/mood and location

      Common misconception

      The sounds [ci], [si] and [z] are pronounced the same in all the Spanish-speaking countries.

      In Latin America, parts of southern Spain and the Canary Island, [ci], [si] and [z] are pronounced the same. In the rest of Spain, [ci], [si] and [z] have different pronunciation.

      Teacher tip

      The teacher might want to bring to class more images for students to describe using the verbs 'tener', 'ser', 'estar' and 'hay'.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:el parque,the park
      Correct Answer:la ventana,the window
      Correct Answer:la puerta,the door
      Correct Answer:el pájaro,the bird
      Correct Answer:la flor,the flower
      Correct Answer:el árbol,the tree

      Q2.
      Match the English to the Spanish.

      Correct Answer:the shoes,los zapatos
      Correct Answer:the chair,la silla
      Correct Answer:the girl,la chica
      Correct Answer:happy,feliz
      Correct Answer:nice,simpático, simpática

      Q3.
      How do you say 'to have, having' in Spanish?

      comer
      ser
      Correct answer: tener
      leer
      estar

      Q4.
      Put the forms of the verb 'tener' in this order: I, you, she/he/it, we, they.

      1 - tengo
      2 - tienes
      3 - tiene
      4 - tenemos
      5 - tienen

      Q5.
      Choose the correct translation: 'The bed is big.'

      Las casas son grandes.
      La casa es grande.
      Las camas son grandes.
      Correct answer: La cama es grande.
      La cama no es grande.

      Q6.
      Translate into Spanish: 'We have a lot of books.'

      Correct Answer: Tenemos muchos libros.

      6 Questions

      Q1.
      In Latin America, the Canary Islands and parts of southern Spain the sounds [ci], [si] and [z] are pronounced the same, .

      Correct answer: like the English 's'
      like the English 'th'
      like the English 'z'
      like the English 'ch'

      Q2.
      Order the words to say: 'Behind the house I have a park with lots of trees.'

      1 - detrás de la
      2 - casa
      3 - tengo
      4 - un parque
      5 - con
      6 - muchos
      7 - árboles

      Q3.
      Choose the correct translation: 'You have pretty views in front of the house.'

      Tengo una vista bonita delante de la casa.
      Tengo vistas bonitas delante de la casa.
      Tiene vistas bonitas fuera de la casa.
      Correct answer: Tienes vistas bonitas delante de la casa.
      Tienes una vista bonita delante de la casa.

      Q4.
      Write the correct form of the verb 'tener': 'Mi padre una oficina donde hace el trabajo de la escuela.'

      Correct Answer: tiene

      Q5.
      Order the words to say: 'We have two calm birds and a silly dog'.

      1 - tenemos
      2 - dos
      3 - pájaros
      4 - tranquilos
      5 - y
      6 - un perro
      7 - tonto

      Q6.
      Translate into Spanish: 'They have lots of shops nearby.'

      Correct Answer: Tienen muchas tiendas cerca.

      To help you plan your 7 Spanish lesson on: What people have: 'tener' singular and plural persons, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...