Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Greetings in the Spanish-speaking world: 'estar' 1st and 3rd person singular

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use ‘estoy’ and ‘está’ to describe the location of myself and others.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The SSC [a] is pronounced as in 'alto'.
      2. 'Estar' means 'to be, being' and is used for location.
      3. 'Estoy' and 'está' are the 1st and 3rd person singular forms of 'estar'.
      4. 'Hola' means 'hello' and 'hasta luego' means 'bye'.

      Keywords

      • [a] - pronounced as in 'alto'

      • Estar - to be, being

      • Está - part of 'to be, being' meaning 'she, he, it is'

      • Estoy - part of 'to be, being' meaning 'I am'

      Common misconception

      [a] is pronounced the same in Spanish and English.

      Whilst the [a] sound varies in English, in different words and in different places, it is only pronounced as in 'alto' in Spanish.

      Teacher tip

      Make the final interpreting task more interactive by placing students in pairs to take turns interpreting for each other.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these words are verbs?

      Correct answer: talk
      dog
      green
      Correct answer: listen
      Spain

      Q2.
      A verb is an word.

      Correct Answer: action

      Q3.
      Select the 1st person verbs.

      Correct answer: I go
      you talk
      Correct answer: I am
      she reads
      it works

      Q4.
      Select the 3rd person verbs.

      Correct answer: he plays
      I walk
      Correct answer: she visits
      Correct answer: it moves
      you learn

      Q5.
      Singular verbs refer to how many people?

      Correct answer: 1
      2
      3

      Q6.
      Match the verbs with the grammatical persons.

      Correct Answer:I read,1st person singuar
      Correct Answer:she reads,3rd person singular

      6 Questions

      Q1.
      Which English word best reflects the [a] sound in Spanish?

      bar
      crate
      halt
      Correct answer: cat
      grain

      Q2.
      True or false? The [a] sound in Spanish varies like it does in English.

      Correct Answer: false

      Q3.
      The verb 'estar' is used for ...

      time
      profession
      Correct answer: location

      Q4.
      Match up the Spanish and English words.

      Correct Answer:estar,to be, being
      Correct Answer:estoy,I am
      Correct Answer:está,she, he, it is

      Q5.
      What is the English meaning of 'hasta luego'?

      Correct Answer: bye, see you later, goodbye

      Q6.
      What is the Spanish for 'hello'?

      Correct Answer: hola

      To help you plan your 7 Spanish lesson on: Greetings in the Spanish-speaking world: 'estar' 1st and 3rd person singular, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...