Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What there is at home and school: 'hay', 'unos' and 'unas'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use ‘hay’ and ‘tener’ to describe what there is around me.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The SSC [qui] sounds as in 'equipo'.
      2. ‘Hay’ means ‘there is' and 'there are’, and like ‘tiene’ can be used to describe places.
      3. Sentences with ‘hay’ often start with ‘en’.

      Keywords

      • [qui] - pronounced as in ‘equipo’

      • Hay - means ‘there is' and 'there are'

      Common misconception

      'Hay' is pronounced as the English 'hi' and means there is. There is another word for 'there are'.

      The 'h' is not pronounced in 'hay' and it means both 'there is' and 'there are'.

      Teacher tip

      There are many English words with 'qui' (equipped, acquintance, quiet, etc.), so it could be a good idea to emphasise that in Spanish 'qui' is never pronounced 'cui', as this sound requires a 'c', as in 'cuidado'.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match these verbs.

      Correct Answer:llevar,to wear, wearing
      Correct Answer:necesitar,to need, needing
      Correct Answer:usar,to use, using

      Q2.
      Which translation of 'La señora lleva una bolsa tonta.' is correct?

      The girl walks nervously.
      Correct answer: The woman carries a silly bag.
      The woman carries many shirts.
      The girl carries many pens.

      Q3.
      ¿Cómo se dice 'nervous' en español?

      alegre
      serio
      Correct answer: nervioso
      raro

      Q4.
      ¿Cómo se escribe 'temprano'?

      Correct answer: te-e-eme-pe-erre-a-ene-o
      ete-e-me-epe-re-a-ene-o
      te-e-eme-pe-re-a-ene-o

      Q5.
      Which of these words is a false friend (looks like an English word, but doesn't mean the same)?

      color
      Correct answer: listo
      plan
      autor

      Q6.
      Match the indefinite articles with their grammatical gender and number.

      Correct Answer:un,masculine singular
      Correct Answer:una,feminine singular
      Correct Answer:unas,feminine plural
      Correct Answer:unos,masculine plural

      6 Questions

      Q1.
      Complete the sentence: 'Hay' means is/are.

      Correct Answer: there

      Q2.
      Complete the sentence: El profesor mesa.

      hay un
      hay una
      tiene un
      Correct answer: tiene una

      Q3.
      ¿Dónde está Stonehenge, en España o en Inglaterra?

      En España.
      Correct answer: En Inglaterra.
      En España y en Inglaterra.

      Q4.
      Order the options from the most items to the least.

      1 - doce ventanas
      2 - cinco vasos
      3 - dos sillas
      4 - una puerta

      Q5.
      Match the English with the Spanish.

      Correct Answer:a class,una clase
      Correct Answer:a person,una persona
      Correct Answer:a boy,un chico
      Correct Answer:a girl,una chica
      Correct Answer:a door,una puerta
      Correct Answer:a thing,una cosa

      Q6.
      Translate into Spanish: 'In Madrid there are some monuments'.

      Correct Answer: En Madrid hay unos monumentos.

      To help you plan your 7 Spanish lesson on: What there is at home and school: 'hay', 'unos' and 'unas', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...