Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Future plans: 'ir' + a + infinitive

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use my knowledge of 'ir' and 'ir + a + infinitive' together with other vocabulary to talk about routine actions and future plans.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Understanding and composing sentences using familiar words helps to deepen vocabulary knowledge.
      2. We use the present tense of ‘ir’ to say where we routinely go, e.g. 'Voy a la plaza'.
      3. We use the present tense of 'ir' followed by 'a' and a 2nd verb infinitive to express future plans.
      4. It is important to pay attention to the difference between present and future meanings.

      Keywords

      • Present - single verb tense for repeated actions in the present, e.g. 'I do'

      • Infinitive - form of the verb giving its general meaning, with no subject or tense

      • Ir + a + infinitive - 2-verb future structure meaning, e.g. 'going to do' in English

      Common misconception

      In Spanish, we translate word-for-word from English to say 'I am going to', using 'soy' or 'estoy'.

      Some structures do not allow for word-for-word translations between English and Spanish. To say 'I am going to' in Spanish, use the present tense of 'ir' + 'a' + 2nd infinitive verb.

      Teacher tip

      The final speaking activity could be very scaffolded, though there is the challenge to work from memory. To challenge pupils further, teachers could invite pupils to engage in freer dialogue about their summer plans, drawing on prior knowledge of closed (yes/no) and information questions.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The words 'a' + 'el' contract to to say 'to the'.

      Correct Answer: al

      Q2.
      Which verb means 'we go'?

      ir
      Correct answer: vamos
      vas
      voy
      va

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:abril,April

      April

      Correct Answer:descubrir,to discover, discovering

      to discover, discovering

      Correct Answer:marzo,March

      March

      Correct Answer:parte,part

      part

      Correct Answer:como,like

      like

      Correct Answer:feliz,happy

      happy

      Q4.
      Match the English and Spanish.

      Correct Answer:how,cómo

      cómo

      Correct Answer:when,cuándo

      cuándo

      Correct Answer:who,quién, quiénes

      quién, quiénes

      Correct Answer:how many,cuántos, cuántas

      cuántos, cuántas

      Q5.
      Write in Spanish: 'I go to Spain.'

      Correct Answer: Voy a España., Yo voy a España.

      Q6.
      Write in Spanish: 'you (singular) go to the beach.'

      Correct Answer: Vas a la playa., Tú vas a la playa.

      6 Questions

      Q1.
      In Spanish, 'mañana' can mean 'morning' and ' '.

      Correct Answer: tomorrow

      Q2.
      Choose the correct translations of 'todo el mundo'.

      Correct answer: all the world
      everything
      Correct answer: everyone
      a full world

      Q3.
      'Toda la gente '. Which verbs can complete this sentence?

      Correct answer: come
      Correct answer: bebe
      descubren
      reciben
      decir

      Q4.
      Order the words to make a future tense sentence.

      1 - voy
      2 - a
      3 - ir
      4 - al
      5 - mercado

      Q5.
      Write in Spanish: 'You (singular) go to the beach'.

      Correct Answer: Vas a la playa., Tú vas a la playa.

      Q6.
      Write in Spanish: 'We are going to go to the centre'.

      Correct Answer: Vamos a ir al centro.

      To help you plan your 7 Spanish lesson on: Future plans: 'ir' + a + infinitive, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...