Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What I have to do: singular modal verbs

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use singular modal verbs to talk about what I can, must or want to do.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The SSC [ca] is pronounced as in 'casa', [co] as in ‘comer’ and [cu] as in ‘cuerpo.
      2. The modal verb ‘deber’ means ‘must’ and we use it to talk about obligations.
      3. The modal verb ‘poder’ means ‘can/be able to’ and we use it to talk about possibility.
      4. The modal verb ‘querer’ means ‘to want, wanting’ and we use it to talk about what we want to do.
      5. All modal verbs are followed by an infinitive.

      Keywords

      • Modal verbs - verbs of necessity and possibility used with a 2nd verb in the infinitive, e.g. must, can, want

      • Deber - modal verb that means to have to, must with singular forms ‘debo’ - I must, ‘debes’ - you must, ‘debe’ - she, he, it must.

      • Poder - modal verb that means to be able to, can, with singular forms ‘puedo’ - I can, ‘puedes’ - you can, ‘puede’ - she, he, it can

      • Querer - modal verb that means to want, wanting with singular forms ‘quiero’ - I want, ‘quieres’ - you want, ‘quiere’ - she, he, it wants.

      Common misconception

      The word 'si' means both 'yes' and 'if'.

      In Spanish there is a difference between them: 'sí' with an accent means 'yes', and 'si' without an accent means 'if'.

      Teacher tip

      The teacher might want to ask students to write a letter to 'Agony Aunt' explaining what they want to do, but can't because they must do something else.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Put the days of the week in the correct order.

      1 - lunes
      2 - martes
      3 - miércoles
      4 - jueves
      5 - viernes
      6 - sábado
      7 - domingo

      Q2.
      Match the English to the Spanish.

      Correct Answer:I must, have to,debo
      Correct Answer:you must, have to,debes
      Correct Answer:she, he, it must, has to ,debe

      Q3.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:puedo,I can, am able to
      Correct Answer:puedes,you can, are able to
      Correct Answer:puede,she, he, it can, is able to

      Q4.
      How would you say 'I want'?

      quiere
      querer
      queso
      Correct answer: quiero
      quieres

      Q5.
      Which verbs can go before 'la ropa'?

      Correct answer: querer
      Correct answer: buscar
      Correct answer: preparar
      pasar
      Correct answer: lavar

      Q6.
      Match the English to the Spanish.

      Correct Answer:money,el dinero
      Correct Answer:time,el tiempo
      Correct Answer:together,junto, juntos
      Correct Answer:floor,el suelo
      Correct Answer:to,a
      Correct Answer:alone,solo

      6 Questions

      Q1.
      What does 'sí' mean?

      if
      Correct answer: yes
      both 'if' and 'yes'

      Q2.
      How do you say 'to want, wanting' in Spanish?

      Correct Answer: querer

      Q3.
      How do you say 'to be able to, can' in Spanish?

      Correct Answer: poder

      Q4.
      Match the English to the Spanish.

      Correct Answer:rubbish,la basura
      Correct Answer:clothes,la ropa
      Correct Answer:floor,el suelo
      Correct Answer:although,aunque
      Correct Answer:if,si
      Correct Answer:other,otro, otra, otros, otras

      Q5.
      Choose the correct verb to complete this sentence: 'En clase necesito ayuda.'

      poder
      Correct answer: pedir
      estudiar
      hacer
      participar

      Q6.
      Translate into Spanish: 'On Saturdays, I must rest.'

      Correct Answer: Los sábados debo descansar.

      To help you plan your 7 Spanish lesson on: What I have to do: singular modal verbs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...