Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      People: singular adjective placement and agreement

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use correct adjective placement and agreement to describe people who are important to me.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Spanish [h] is silent, as in the word ‘hablar’.
      2. Spanish adjective agreement is for gender and number.
      3. Singular adjectives ending in -e do not change for gender.
      4. Spanish adjectives mostly follow the noun. Adjective placement is different from English.

      Keywords

      • [h] - is silent in Spanish, as in the word ‘hablar’

      • Adjective agreement - when the ending of an adjective matches the noun it describes in gender and number

      • Adjective placement - position of adjective in relation to the noun it describes

      Common misconception

      The 'h' is sometimes pronounced in Spanish.

      The 'h' is never pronounced in Spanish, regardless of its position in the word (hola, zanahoria).

      Teacher tip

      Teachers might consider introducing most of the Spanish words with an 'h' in the middle of the word (zanahoria, exhausta), as there aren't many. Teachers also might want to explain that many words that start with 'h' in Spanish used to start with an 'f' (farina, fierro).

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish with the English.

      Correct Answer:da,she, he, it gives

      she, he, it gives

      Correct Answer:dar,to give

      to give

      Correct Answer:das,you give, giving

      you give, giving

      Correct Answer:doy,I give

      I give

      Q2.
      Match the English with the Spanish.

      Correct Answer:to want,querer

      querer

      Correct Answer:I want,quiero

      quiero

      Correct Answer:she, he, it wants,quiere

      quiere

      Correct Answer:you want,quieres

      quieres

      Q3.
      ¿Cómo se dice 'money' en español?

      Correct Answer: dinero, el dinero

      Q4.
      Translate this sentence into Spanish: I want the number one.

      Correct Answer: Quiero el número uno., Quiero la número uno.

      Q5.
      Order these numbers from smallest to biggest.

      1 - dos
      2 - cinco
      3 - seis
      4 - nueve
      5 - doce

      Q6.
      Cuatro + siete es el número ...

      uno
      tres
      ocho
      diez
      Correct answer: once

      4 Questions

      Q1.
      Which is the correct translation of 'I give ten magazines to your father.'?

      Das diez revistas a tu padre.
      Doy once revistas a tu padre.
      Das once revistas a tu padre.
      Correct answer: Doy diez revistas a tu padre.

      Q2.
      In which word(s) is the 'h' is pronounced?

      hola
      hotel
      hijo
      all of the above
      Correct answer: none of the above

      Q3.
      In Spanish, the adjective goes the noun in most cases.

      before
      Correct answer: after

      Q4.
      Choose the correct ending of this sentence: 'Tengo unos hermanos .'

      alto y alegre
      altos y alegre
      Correct answer: altos y alegres
      alto y alegres

      To help you plan your 7 Spanish lesson on: People: singular adjective placement and agreement, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...