Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Una enfermera importante: indefinite adjectives (otro, mismo, cada, todo)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use indefinite adjectives to give information about an influential Spanish-speaking nurse.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The indefinite adjectives 'todo', 'mismo' and 'otro' all change to agree in gender and number with the noun.
      2. The indefinite adjective 'cada' never changes.
      3. Indefinite adjectives appear before the noun in Spanish.
      4. The relative pronouns 'que', 'donde' and 'cuando' introduce more information in a sentence.

      Keywords

      • Indefinite adjective - a type of adjective that describes a noun in an non-specific way; in English this includes 'few' and 'some'

      • Todo - Spanish indefinite adjective meaning 'all' or 'the whole'

      • Otro - Spanish indefinite adjective meaning 'other' or 'another'

      • Relative pronoun - a type of pronoun that introdduces more information in a sentence

      Common misconception

      The relative pronouns 'que', 'donde' and 'cuando' have a written accent.

      The relative pronouns 'que' (who/that), 'donde' (where) and 'cuando' (when) do not have a written accent. However, the question words 'qué' (what), 'dónde' (where) and 'cuándo' (when) do have a written accent.

      Teacher tip

      Students may benefit from some preparation time before beginning Task C2. They could also repeat the activity without looking at notes to boost spoken fluency and confidence.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:cada,every

      every

      Correct Answer:todo,all, the whole

      all, the whole

      Correct Answer:mismo,same

      same

      Correct Answer:poco,little, few

      little, few

      Correct Answer:otro,other, another

      other, another

      Correct Answer:mucho,a lot, much, many

      a lot, much, many

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:peligro,danger

      danger

      Correct Answer:encuesta,survey

      survey

      Correct Answer:enfermedad,illness

      illness

      Correct Answer:enfermo,ill

      ill

      Correct Answer:discapacidad,disability

      disability

      Correct Answer:cuidar,to look after, looking after

      to look after, looking after

      Q3.
      'Activas' means 'active'. What form is this adjective in?

      masculine singular
      feminine singular
      masculine plural
      Correct answer: feminine plural

      Q4.
      'Moderno' means 'modern'. What form is this adjective in?

      Correct answer: masculine singular
      feminine singular
      masculine plural
      feminine plural

      Q5.
      Write in Spanish: 'all the drugs'.

      Correct Answer: todas las drogas

      Q6.
      Write in Spanish: 'the other laboratories'.

      Correct Answer: los otros laboratorios

      6 Questions

      Q1.
      Choose the correct meaning of 'que'.

      Correct answer: who, that
      what
      where
      without
      why

      Q2.
      Which of these are question words in Spanish?

      Correct answer: cuándo
      donde
      Correct answer: qué
      Correct answer: quién
      porque

      Q3.
      Which Spanish words could appear after 'otras'?

      científico
      Correct answer: cosas
      intercambios
      lucha
      Correct answer: ideas

      Q4.
      Which Spanish words could appear after 'algunos'?

      efecto
      Correct answer: enfermeros
      Correct answer: cerebros
      patatas fritas
      recreo

      Q5.
      Write in Spanish: 'all the surveys'.

      Correct Answer: todas las encuestas

      Q6.
      Write in Spanish: 'every study'.

      Correct Answer: cada estudio

      To help you plan your 10 Spanish lesson on: Una enfermera importante: indefinite adjectives (otro, mismo, cada, todo), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...