Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Estrellas y famosos: 'ser' + past participle + 'por'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand passive sentences and respond to unprepared questions about film and cinema.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. In passive sentences, the focus is on what is done rather than who is doing it.
      2. Some passive sentences in Spanish use 'ser' + past participle.
      3. In passive sentences with 'ser', the past participle must agree in gender and number with the noun it acts on.
      4. The word 'por' means 'by' when it appears after 'ser' + past participle.
      5. Unprepared questions often focus on opinions and past experiences.

      Keywords

      • Passive - verb construction that focuses on what is done rather than who does it

      • Past participle - past tense verb form often used in the passive; in English this normally ends in -ed

      • Ser + past participle + por - Spanish passive structure meaning 'to be + past participle + by'

      Common misconception

      Past participles do not have gender and number marking.

      In passive sentences with 'ser' + past participle, the past participle must agree in number with the noun it acts on.

      Teacher tip

      The passive using 'ser' + past participle + 'por' is a Higher-tier grammar feature.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'queue'?

      Correct answer: cola (f)
      disfraz (m)
      forma (f)
      risa (f)
      rey (m)

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:belleza (f),beauty
      Correct Answer:camisa (f),shirt
      Correct Answer:construcción (f),construction
      Correct Answer:discriminación (f),discrimination
      Correct Answer:imaginación (f),imagination
      Correct Answer:informe (m),report

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:escrito,written
      Correct Answer:hecho,done, made
      Correct Answer:visto,seen
      Correct Answer:adoptado,adopted
      Correct Answer:enviado,sent
      Correct Answer:grabado,recorded

      Q4.
      Order the words to say: 'my younger sister is as tall as me'.

      1 - mi hermana
      2 - menor
      3 - es
      4 - tan
      5 - alta
      6 - como
      7 - yo

      Q5.
      Write in English: 'esta especie vive en el lago'.

      Correct Answer: This species lives in the lake

      Q6.
      Write in Spanish: 'there is a carnival in the outskirts'.

      Correct Answer: Hay un carnaval en las afueras

      6 Questions

      Q1.
      Which question focuses on opinions?

      Correct answer: ¿Qué piensas sobre … ?
      ¿Cuándo fue la última vez que … ?
      ¿Alguna vez has … ?

      Q2.
      In passive sentences, the focus is on ...

      when the action is done
      Correct answer: who does the action
      what is done
      where the action is done

      Q3.
      'La sombra es vista por los animales'. Choose the correct translation of 'por'.

      because of
      Correct answer: by
      for
      through
      with

      Q4.
      Order the words to form a passive sentence.

      1 - la
      2 - entrevista
      3 - fue
      4 - grabada
      5 - por
      6 - el
      7 - gobierno

      Q5.
      'Los libros son por las cantantes'. Choose the correct past participle.

      escrito
      Correct answer: escritos
      escrita
      escritas

      Q6.
      Write in Spanish: 'the shoes were made by'.

      Correct Answer: los zapatos fueron hechos por

      To help you plan your 10 Spanish lesson on: Estrellas y famosos: 'ser' + past participle + 'por', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...