Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Acciones para un mundo mejor: 'ir' imperfect, past continuous

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the imperfect, preterite and past continuous tenses in the context of protests and social movements.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. 'iba', 'ibas' and 'iba' are the 1st, 2nd and 3rd person singular imperfect forms of 'ir'. These are irregular.
      2. The preterite tense is used to talk about something completed in the past.
      3. The imperfect tense is used to talk about something that used to happen repeatedly in the past.
      4. The past continuous is created by combining imperfect forms of 'estar' with the present participle.
      5. When 'cuando' indicates an interruption to a past continuous action, the preterite tense is generally used afterwards.

      Keywords

      • Imperfect - verb tense used to talk about something that used to happen repeatedly

      • Preterite - verb tense used to talk about something completed in the past

      • Past continuous - verb tense used to talk about what was happening

      • Cuando - word used to introduce relative clauses, meaning 'when'

      Common misconception

      The only translation of 'iba' is 'I used to go'.

      'iba' can means 'I used to go' or 'she, he, it used to go'. As 'iba' has several meanings, it’s important to consider to context of the sentence to work out who it refers to.

      Teacher tip

      If some students need extra scaffolding for Task C2, you could provide them with the English translation of the text to help them fill in the gaps. This is available on the slide deck feedback and the worksheet answers for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:Nochebuena,Christmas Eve

      Christmas Eve

      Correct Answer:Nochevieja,New Year’s Eve

      New Year’s Eve

      Correct Answer:Reyes Magos,Three Kings

      Three Kings

      Correct Answer:Día de Reyes,Epiphany (6th January)

      Epiphany (6th January)

      Correct Answer:santo,saint

      saint

      Correct Answer:cristiano,christian

      christian

      Q2.
      Which statement best describes the imperfect tense?

      it is used to talk about something completed in the past
      Correct answer: it is used to talk about something that used to happen repeatedly in the past
      it is used to talk about something that is ongoing in the present

      Q3.
      What is 'you used to help' (singular, informal) in Spanish?

      ayudas
      ayudaba
      Correct answer: ayudabas
      ayudé

      Q4.
      What is the preterite tense verb in this sentence? Estaba caminando por la calle cuando escuché un ruido detrás de mí.

      estaba
      Correct answer: caminando
      escuché

      Q5.
      What is the present participle of the verb 'hablar' (to talk, talking)?

      Correct Answer: hablando

      Q6.
      Order the words to translate this sentence: I was eating when I decided to dance.

      1 - estaba
      2 - comiendo
      3 - cuando
      4 - decidí
      5 - bailar

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:evento,event

      event

      Correct Answer:huelga,strike

      strike

      Correct Answer:paz,peace

      peace

      Correct Answer:manifestación,protest

      protest

      Correct Answer:campaña,campaign

      campaign

      Correct Answer:planta,floor (of a building)

      floor (of a building)

      Q2.
      The __________ tense is used to talk about something that happened repeatedly in the past.

      preterite
      Correct answer: imperfect
      past continuous

      Q3.
      Which form of the verb 'ir' completes this sentence?: Lucas a la costa en mayo (Lucas used to go to the coast in May).

      Correct Answer: iba

      Q4.
      In which order would the verbs appear in this sentence? __________ de vacaciones a España cada año pero el verano pasado __________ a México.

      1 - iba
      2 - fui

      Q5.
      Which is an example of the past continuous?

      Correct answer: estaba hablando
      estoy hablando
      estamos hablando

      Q6.
      Complete the sentence with the correct form of ‘entrar’. Estaba hablando cuando en la cocina.

      Correct answer: entré
      entraba
      entrando

      To help you plan your 10 Spanish lesson on: Acciones para un mundo mejor: 'ir' imperfect, past continuous, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...