Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Fiestas y costumbres: photo description, read aloud

      Lesson details

      Learning outcome

      I can complete dictation and photo description tasks in the context of festivals and customs.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [ca] is pronounced as in 'casa', [co] is pronounced as in 'comer' and [cu] is pronounced as in 'cultura'.
      2. When describing a photo, it is important to use full sentences that include a verb.
      3. When describing a photo, it is important to convey a range of information about the image.
      4. PALM is a useful acronym for remembering the types of information to include in a photo description.

      Keywords

      • PALM - acronym for photo description tasks (people and objects, action, location, mood)

      • Read aloud - task in which the student reads aloud a text in Spanish

      • Photo description - task in which the student describes a photo in speech or writing

      Common misconception

      It is possible to describe a photo without needing to use verbs.

      It is necessary to use full sentences to successfully describe a photo. Sentences always include a verb.

      Teacher tip

      Teachers may wish to share their own experience of trying or making Spanish tortilla as this is a new vocabulary item that appears in the first part of the lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word is not a cognate?

      la importancia
      la independencia
      Correct answer: la informática
      la influencia
      independiente

      Q2.
      Which word does not refer to food?

      verdura (f)
      pollo (m)
      Correct answer: vaso (m)
      huevo (m)

      Q3.
      Complete the multi-word phrases.

      Correct Answer:tener,ganas de

      ganas de

      Correct Answer:Islas,Baleares

      Baleares

      Correct Answer:hacer,turismo

      turismo

      Correct Answer:qué,tal

      tal

      Correct Answer:llegar,a

      a

      Q4.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:haré,I will do

      I will do

      Correct Answer:podré,I will be able

      I will be able

      Correct Answer:tendré,I will have

      I will have

      Correct Answer:soñar,to dream, dreaming

      to dream, dreaming

      Correct Answer:salvar,to save, saving

      to save, saving

      Q5.
      Order the words to say: 'the hairdresser does not work in June'.

      1 - el
      2 - peluquero
      3 - no
      4 - trabaja
      5 - en
      6 - junio

      Q6.
      Write in Spanish: 'we don't have a timetable'.

      Correct Answer: No tenemos un horario., Nosotros no tenemos un horario, Nosotras no tenemos un horario

      5 Questions

      Q1.
      Match the sounds with the Spanish words.

      Correct Answer:[ca],house, bed

      house, bed

      Correct Answer:[co],to eat, kitchen

      to eat, kitchen

      Correct Answer:[cu],culture, discussion

      culture, discussion

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:carta (f),letter, menu

      letter, menu

      Correct Answer:cena (f),dinner, evening meal

      dinner, evening meal

      Correct Answer:comida (f),food

      food

      Correct Answer:oferta (f),offer

      offer

      Correct Answer:tortilla (f),Spanish omelette

      Spanish omelette

      Correct Answer:poder (m),power

      power

      Q3.
      Order the phrases to correspond to the acronym PALM.

      1 - Hay tres niños y un animal.
      2 - Juegan al fútbol.
      3 - Están en el parque.
      4 - Están felices.

      Q4.
      Which is the best sentence to describe a photo?

      la cocina
      Correct answer: cocinan en la cocina
      cocinar
      hay cocinar
      estoy en la cocina

      Q5.
      Write in Spanish: 'I can vote'.

      Correct Answer: Puedo votar., Yo puedo votar.

      To help you plan your 10 Spanish lesson on: Fiestas y costumbres: photo description, read aloud, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...