Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Los Sanfermines: affirmative imperative (-e), possessive adjectives

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the imperative to give advice and instructions about what to do at a festival.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. To make a noun plural, add -s if it ends in a vowel and -es if it ends in a consonant.
      2. [s] sounds like 'siempre', [z] sounds like 'empezar', [ci] sounds like 'principio' and [ce] sounds like 'entonces'.
      3. To say ‘you do something to yourself’, use 'te' before the verb, and 'me' to say 'I do something to myself’.
      4. When talking to somebody familiar to you (tú) with the affirmative imperative with -er verbs, use the ending -e.
      5. San Fermín (or San Fermines) is a week-long celebration held annually in Pamplona that involves running with bulls.

      Keywords

      • Reflexive pronoun - used to indicate doing something to yourself; words like 'me' (myself) and 'te' (yourself)

      • Possessive adjective - words like 'my' and 'your'; they show that something belongs to somebody

      • Imperative - a form of verb used to give instructions or commands

      Common misconception

      'Me' means 'to me' and 'my', and 'te' means 'to you' and 'your'.

      'Me' and 'te' look very similar to the possessive adjectives 'mi' and 'tu', but their meanings are different.

      Teacher tip

      Teachers might want to allocate time for students to research one of the festivals included in Task D3. As part of the writing task, students could also write about their plans at a Spanish festival as this would create opportunities for them to use the reflexive pronouns 'me' and te'.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish words below to the correct English translations.

      Correct Answer:histórico,historical
      Correct Answer:despertar,to wake up, waking up
      Correct Answer:cayó,she, he, it fell
      Correct Answer:levantar,to get up, getting up
      Correct Answer:la cola,queue
      Correct Answer:acá,here

      Q2.
      Match each verb ending to the pronoun it refers to.

      Correct Answer:I,-o
      Correct Answer:you,-as
      Correct Answer:she, he, it,-a

      Q3.
      How do you say 'my T-shirt'?

      Correct answer: mi camiseta
      mis camiseta
      me camiseta

      Q4.
      To tell somebody to do something or to give instructions, we use ...

      the present.
      the preterite.
      Correct answer: the imperative.

      Q5.
      When giving someone who you would address as 'tú' an instruction, the ending for -ar verbs is ...

      -as.
      Correct answer: -a.
      -amos.
      -o.

      Q6.
      Translate the following sentence into Spanish: 'Enjoy the festival!'

      Correct Answer: ¡Disfruta el festival!, '¡Disfruta el festival!'

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish words below to the correct English translations.

      Correct Answer:influir,to influence, influencing
      Correct Answer:construir,to build, building
      Correct Answer:enojada,angry (f)
      Correct Answer:el mediodía,midday
      Correct Answer:necessario,necessary (m)
      Correct Answer:bastante,quite

      Q2.
      Which plural rule applies to the noun 'televisión'?

      In Spanish, to make a word plural that ends in a vowel, we add s.
      Correct answer: For words ending in a consonant, we add -es.
      For words ending in z, we change z to c add -es.

      Q3.
      To say 'my' before a plural noun, we use ' '.

      Correct Answer: mis, Mis

      Q4.
      Select the reflexive pronouns.

      mi
      Correct answer: me
      mis
      Correct answer: te
      tus

      Q5.
      When giving an instruction to somebody you would address as 'tú', the ending for -er verbs is ...

      -a.
      -es.
      Correct answer: -e.

      Q6.
      How do you say 'eat' (as an order/command) in Spanish?

      Correct Answer: come, Come

      To help you plan your 10 Spanish lesson on: Los Sanfermines: affirmative imperative (-e), possessive adjectives, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...