Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Las Fallas de Valencia: 'alguno' meaning 'some'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the Spanish word for 'some' and vocabulary relating to travel and a famous Spanish festival.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The indefinite adjective 'alguno' is used to say 'some' and it goes before the noun it describes.
      2. In statements, use 'algún' before a masculine singular noun and 'alguna' before a feminine singular noun.
      3. In statements, use 'algunos' before masculine plural nouns and 'algunas' before feminine plural nouns.

      Keywords

      • Indefinite adjective - an adjective that refers to a noun in a non-specific way (e.g., some, few)

      • Algún - 'some' before a singular or uncountable masculine noun

      • Alguna - 'some' before a singular or uncountable feminine noun

      • Algunos - 'some' before a plural masculine noun

      • Algunas - 'some' before a plural feminine noun

      Common misconception

      'Alguno' can be used before a singular or uncountable masculine noun.

      'Alguno' cannot be used before a singular or uncountable masculine noun. 'Algún' must be used instead.

      Teacher tip

      Task A3 is an activity that focuses on higher tier vocabulary. Teachers may wish to use or omit this activity depending on the group taught.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish adjectives with their meanings.

      Correct Answer:europeo,European

      European

      Correct Answer:malo,bad

      bad

      Correct Answer:tercero,third

      third

      Correct Answer:oscuro,dark

      dark

      Correct Answer:primero,first

      first

      Correct Answer:precioso,beautiful

      beautiful

      Q2.
      Which words are adjectives in Spanish?

      hablar
      Correct answer: largo
      compra
      arroz
      Correct answer: maravillosa

      Q3.
      Which words could appear before the noun 'hotel'?

      tengo sed
      lo siento
      Correct answer: buen
      mío
      Correct answer: primer

      Q4.
      How would you say 'we loved it'?

      Nos gusta
      Nos encanta
      Nos gustó
      Correct answer: Nos encantó

      Q5.
      'Buscar' means 'to look for'. What is 'she looked for' in Spanish?

      Correct Answer: buscó, ella buscó

      Q6.
      'Empezar' is to 'start' in Spanish. What is 'you started' in Spanish?

      Correct Answer: empezaste, tú empezaste

      6 Questions

      Q1.
      Match the English and Spanish words.

      Correct Answer:la calidad,quality

      quality

      Correct Answer:quemar,to burn

      to burn

      Correct Answer:el pescado,fish

      fish

      Correct Answer:el entorno,environment, surroundings

      environment, surroundings

      Correct Answer:lindo,beautiful

      beautiful

      Correct Answer:los fuegos artificiales,fireworks

      fireworks

      Q2.
      Which statement about Las Fallas is true?

      There are fireworks on the first night.
      Correct answer: The cardboard sculptures are awarded prizes.
      Correct answer: The cardboard sculptures are burnt on the last night.
      The festival happens in May.
      Las Fallas happens all over the country.

      Q3.
      Which word could appear before 'ciudades' (f)?

      algún
      alguna
      algunos
      Correct answer: algunas

      Q4.
      Which word could appear before 'restaurante' (m)?

      Correct answer: algún
      alguna
      algunos
      algunas

      Q5.
      What is 'some souvenirs' in Spanish?

      Correct Answer: algunos recuerdos

      Q6.
      What is 'some views' in Spanish?

      Correct Answer: algunas vistas

      To help you plan your 10 Spanish lesson on: Las Fallas de Valencia: 'alguno' meaning 'some', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...