Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Un nuevo país: singular -er/-ir preterite, prepositions in questions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use -er and -ir verbs with question words to carry out an interview about leaving a country.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The sounds [ca], [co], [cu] are prononced as in 'casa', 'comer' and 'escuchar'.
      2. The sounds [ce] and [ci] are pronounced as in 'doce' and 'cinco'.
      3. Regular -er/-ir verbs: 2nd and 3rd singular persons in the preterite tense (iste & -ió).
      4. Form questions in the preterite tense for singular persons. Remember prepositions are placed at the beginning.

      Keywords

      • Preterite - a tense used for events completed in the past

      • Preposition - a type of word often used to express direction, time or location

      Common misconception

      Word order in questions is the same in Spanish and English.

      Prepositions appear at the start of Spanish questions. They usually appear at the end of English questions.

      Teacher tip

      Option 1 of tasks B1, B2, C1 and C3 focuses on higher tier content. C2 also offers stretch and challenge. Teachers may wish to use or omit these slides depending on the group.

      Content guidance

      Depiction or discussion of serious crime

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the English and Spanish prepositions.

      Correct Answer:en,in, on

      in, on

      Correct Answer:hasta,until

      until

      Correct Answer:con,with

      with

      Correct Answer:a,to

      to

      Correct Answer:de,of, from

      of, from

      Correct Answer:para,for

      for

      Q2.
      Match the words with their word class.

      Correct Answer:¡Por supuesto!,interjection

      interjection

      Correct Answer:tecnología,feminine noun

      feminine noun

      Correct Answer:funcionar,verb

      verb

      Correct Answer:pero,conjunction

      conjunction

      Correct Answer:país,masculine noun

      masculine noun

      Correct Answer:generalmente,adverb

      adverb

      Q3.
      In which of these words does 'c' sound like the 'c' in the English word 'car'?

      centro
      Correct answer: escuchar
      ciudad
      Correct answer: casa
      Correct answer: documento

      Q4.
      Write in Spanish: 'he suffered'.

      Correct Answer: sufrió, él sufrió

      Q5.
      Write in Spanish: 'you were born'.

      Correct Answer: naciste, tú naciste

      Q6.
      Write in Spanish: 'Where did you live?'.

      Correct Answer: ¿Dónde viviste?, ¿Dónde viviste tú?

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following are pronounced differently in mainland Spain compared with the Canaries and Latin America?

      Correct answer: ce
      ca
      cu
      Correct answer: ci
      co

      Q2.
      Which preposition means 'for'?

      hasta
      con
      a
      Correct answer: para
      de

      Q3.
      Match the Spanish and English question words.

      Correct Answer:dónde,where

      where

      Correct Answer:qué,what

      what

      Correct Answer:cómo,how

      how

      Correct Answer:cuál,which

      which

      Correct Answer:cuándo,when

      when

      Correct Answer:cuánto,how much

      how much

      Q4.
      Write in Spanish: 'Why?'.

      Correct Answer: ¿Por qué?

      Q5.
      Write in Spanish: 'Where did he write?'.

      Correct Answer: ¿Dónde escribió?, ¿Dónde escribió él?

      Q6.
      Write in Spanish: 'What page did you read?'.

      Correct Answer: ¿Qué página leiste?, ¿Qué página leiste tú?

      To help you plan your 10 Spanish lesson on: Un nuevo país: singular -er/-ir preterite, prepositions in questions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...