Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish
      New
      New

      Sustainability: A new way of living

      I can explain how sustainable living can reduce the environmental impact of our everyday lives.

      Lesson 14 of 14
      New
      New
      • Year 9

      Sustainability: A new way of living

      I can explain how sustainable living can reduce the environmental impact of our everyday lives.

      Lesson details

      Key learning points

      1. Sustainability means meeting today's needs without harming future generations.
      2. Reducing waste and reusing materials helps conserve resources.
      3. Choosing local and seasonal food reduces environmental footprints.
      4. Sustainable transport reduces carbon emissions and pollution.
      5. Individuals, communities and governments all play a role in sustainability.

      Keywords

      • Sustainability - meeting the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own need

      • Food miles - a measure of the distance between where a food is grown or made to where it is eaten

      • Public transport - the shared use of vehicles such as trains, buses, trams and planes on routes where people pay fares

      • Seasonal food - food that is grown and harvested at a specific time of year when it is naturally ripe and ready for consumption

      Common misconception

      Building a more sustainable future is just the responsibility of governments.

      Building a more sustainable future takes action from all levels of society, inidviudals, community and government.

      have a look at the riverford website as a class: https://www.riverford.co.uk/
      Teacher tip

      Equipment

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match each word with the correct short definition:

      Correct Answer:Anthropocene,Human-dominated geological era
      Correct Answer:Climate change,Long-term shifts in temperatures or weather
      Correct Answer:Biodiversity,Variety of living species in an area
      Correct Answer:Carbon footprint,CO₂ released by a person or group

      Q2.
      Which action most increases a person’s carbon footprint?

      Correct answer: Flying regularly
      Growing your own food
      Riding a bicycle
      Recycling paper

      Q3.
      Burning fossil fuels increases in the atmosphere.

      Correct Answer: carbon, carbon dioxide

      Q4.
      What is meant by biodiversity?

      The spread of cities
      The number of habitats
      Correct answer: The range of species in an area
      Climate over time

      Q5.
      Which of these is a renewable energy source?

      Coal
      Oil
      Correct answer: Wind
      Natural gas

      Q6.
      Why is deforestation harmful to the planet?

      It cools the climate
      It increases oxygen
      It causes earthquakes
      Correct answer: It removes carbon-absorbing trees

      Assessment exit quiz

      4 Questions

      Q1.
      Match the keywords to the correct definition:

      Correct Answer:Sustainability,Meeting today’s needs without harm to future needs
      Correct Answer:Food miles,Distance food travels to reach you
      Correct Answer:Public transport,Shared transport, like buses and trains
      Correct Answer:Seasonal food,Food grown naturally at a certain time

      Q2.
      Which of the following is an example of seasonal food in the UK?

      Bananas in winter
      Correct answer: Strawberries in summer
      Grapes in December
      Mangoes in spring

      Q3.
      Who is responsible for building a sustainable future?

      Only governments
      Only schools
      Correct answer: Everyone – individuals, communities, and governments
      Just businesses

      Q4.
      Which of these helps reduce your environmental impact?

      Driving everywhere
      Buying lots of plastic packaging
      Heating an empty house
      Correct answer: Reusing containers and shopping locally

      Lesson appears in

      UnitGeography / Anthropocene: What is the impact of humans on the world?

      Geography