Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Make a collaborative mixed media collage

      Lesson details

      Learning outcome

      I can work collaboratively to make a mixed media artwork inspired by water

      Key learning points

      1. Know that artworks can be temporary and large scale.
      2. Know that mixed media can describe artworks that use a range of materials.
      3. Know that materials can be layered.
      4. Understand that my ideas might be changed by others.

      Keywords

      • Mixed media - using more than one type of material to create an artwork

      • Temporary - something that lasts for a short time and is not permanent

      • Large scale - artworks that are much bigger than usual

      Common misconception

      That all artwork is permanent.

      Remind children that some artwork can be made to be permanent, but other artwork can be made to only last a short time.

      Teacher tip

      As this work is temporary, a photograph could be taken to record the process and the outcome in the childrens' sketchbooks. This could support the children to refer back to their ideas in later art lessons.

      Equipment

      Range of junk modeling materials, recycled packaging, natural materials, fabric scraps, tin foil, bubble wrap and transparent food packaging.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is the word that describes when artists work together?

      Correct answer: collaboration
      imagination
      participation

      Q2.
      Artists can either make work by themselves or work collaboratively with other __________.

      materials
      Correct answer: artists
      paintings

      Q3.
      In a collage, materials are used in __________.

      fabric
      Correct answer: layers
      glue

      Q4.
      Which painting technique has been used here?

      An image in a quiz
      tissue and watercolour
      Correct answer: salt and watercolour
      bubble wrap and watercolour

      4 Questions

      Q1.
      Mixed media is a term to describe a mixture of __________ in one artwork.

      tools
      packaging
      Correct answer: materials

      Q2.
      What materials could be used in a temporary collage?

      Correct answer: bubble wrap
      Correct answer: fabric scraps
      glue

      Q3.
      True or False? Working on a large scale means that lots of artists can work together to create an artwork.

      Correct answer: True
      False

      Q4.
      What material has bubble wrap been layered over in this image?

      An image in a quiz
      cardboard
      Correct answer: fabric
      coloured paper

      To help you plan your 1 art and design lesson on: Make a collaborative mixed media collage, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...