Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Painting: finalising a facial expression painting

      Lesson details

      Learning outcome

      I can add expressive details to enhance a painted facial expression.

      Key learning points

      1. Identify and apply finishing techniques such as blending, adding highlights, and creating texture.
      2. Use colour, tone, and contrast effectively to enhance a painting.
      3. Evaluate and refine an artwork as it progresses.

      Keywords

      • Detail - a small part of something that adds to its overall appearance

      • Brush technique - the method of applying paint with a brush to create different effects

      • Contrast - the difference between light and dark

      • Blending - mixing colours or shades together smoothly

      Common misconception

      The largest features of a facial expression convey the most emotion.

      Applying details and small adjustments to a facial expression such as tone, texture and highlights can make them more dynamic, expressive and realistic.

      Teacher tip

      Encourage pupils to focus on small details like highlights, shadows, and texture to enhance expression. Use questioning to guide reflection: "What emotion do you see?" "How does tone or texture amplify it?" Celebrate progress, emphasising that refinement is part of the creative process.

      Equipment

      Paints, paintbrushes, water in pots, palette for mixing paintings, pencils, rubbers, paper.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How can eyebrows change an expression?

      Correct answer: by altering angles
      by changing colour
      by growing longer

      Q2.
      What does red often symbolise in a painting?

      calmness
      sadness
      Correct answer: passion or anger

      Q3.
      What does the term 'proportion' refer to?

      the colour of something compared to another object
      Correct answer: how big or small parts of something are compared to each other
      how light or dark something is compared to each other

      Q4.
      What is meant by a ‘facial expression’?

      a colour scheme
      a painting style
      Correct answer: a feeling or mood shown on a face

      Q5.
      What is the role of finishing touches?

      change the subject
      Correct answer: enhance expression
      simplify the artwork

      Q6.
      Texture is an element of art that refers to how something or the appearance of a surface.

      Correct Answer: feels, feel

      5 Questions

      Q1.
      What can texture help to show in a painting?

      the age of the painting
      how many colours were used
      Correct answer: the material or surface of the subject

      Q2.
      are areas where the light hits a subject.

      shadows
      Correct answer: highlights
      mid-tones

      Q3.
      What technique would you use to show fine details, like wrinkles or hair strands?

      thick layers of paint
      Correct answer: stippling or fine brush strokes
      using only a sponge

      Q4.
      Why is contrast important in portrait painting?

      It makes the overall painting brighter.
      Correct answer: It emphasises the differences between light and dark areas.
      It removes shadows.

      Q5.
      What is a good way to improve your painting when refining it?

      Correct answer: Use colour, tone, and contrast effectively to enhance the painting.
      Cover it entirely with new paint to enhance the painting.
      Use only one brush size to enhance the painting.

      To help you plan your 5 art and design lesson on: Painting: finalising a facial expression painting, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...