Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Collage skills using the rainforest as inspiration

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a collage of a rainforest plants using frottages.

      Key learning points

      1. Using rubbing techniques can create different textures on paper.
      2. Choosing when to tear or cut helps create the shapes and details needed in a collage.
      3. Layering and overlapping adds depth and texture.

      Keywords

      • Collage - is an art form where various materials are combined to create a new whole

      • Layering - involves placing materials on top of each other to create depth in art

      • Texture - the feel or appearance of a surface

      • Frottage - making an artwork by rubbing over a textured surface with a media to see the pattern underneath

      Common misconception

      Pupils may think that texture is only about how something feels when touched.

      Remind children that in art, texture can also be shown visually, like drawing rough bark or smooth leaves, even if you can’t physically feel it.

      Teacher tip

      Provide A3 paper for the final piece to give children plenty of space to work. Consider using coloured paper to match the theme of their creations for added effect.

      Equipment

      A3 paper, crayons and glue.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What do you use to sketch your drawing before colouring it in?

      paint
      Correct answer: pencil
      glue

      Q2.
      What is frottage?

      A type of drawing where you colour with crayons.
      Correct answer: A technique where you rub over textures with mark making tools.
      A type of paint used in collage.

      Q3.
      What is sketching?

      A detailed painting with lots of colour.
      Correct answer: A quick, light drawing to show an idea or plan.
      A sculpture made out of clay.

      Q4.
      Why do artists use light lines when sketching?

      to make the picture more colourful
      Correct answer: to make it easier to erase mistakes
      to make the sketch look darker

      Q5.
      What materials can you use to make a frottage?

      only paper
      Correct answer: paper, crayons, and objects with textures (like leaves or bark)
      only scissors and glue

      Q6.
      Match the keywords with their correct definitions.

      Correct Answer:frottage,a technique where you rub over an object to create patterns

      a technique where you rub over an object to create patterns

      Correct Answer:collage,A piece of art made by sticking things like paper or fabric together.

      A piece of art made by sticking things like paper or fabric together.

      Correct Answer:textures,things you can feel or see that make surfaces rough or smooth

      things you can feel or see that make surfaces rough or smooth

      Correct Answer:rainforest,a place full of tall trees, animals, and plants that is warm and rainy

      a place full of tall trees, animals, and plants that is warm and rainy

      4 Questions

      Q1.
      Who invented the fun art technique called frottage, where you rub over textures to create exciting patterns and pictures?

      Sarah Battle
      Correct answer: Max Ernst
      Xu Bing

      Q2.
      Which technique involves rubbing over textures to create patterns, while the other technique uses cutting and gluing materials together?

      Correct answer: frottage and collage
      pointillism and watercolour
      sketching and painting

      Q3.
      When making a collage, what can tearing paper help to create?

      a smooth, perfect edge
      Correct answer: interesting, textured edges
      a completely flat surface

      Q4.
      Which of the following is the main difference between frottage and collage?

      Correct answer: Frottage involves rubbing to make patterns, and collage involves gluing pieces.
      Frottage uses paint, and collage uses pencils.
      Frottage is about painting with bright colours, and collage is about sketching.

      To help you plan your 3 art and design lesson on: Collage skills using the rainforest as inspiration, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...