Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore and use different artistic techniques to convey themes of war and conflict.

      Key learning points

      1. Art can be used to promote or oppose a war, recruit soldiers, or justify a war
      2. Art can show the impact of war, including battles, the impact on soldiers and civilians, and city destruction.
      3. Art can speak to future conflicts and remind us of our shared humanity

      Keywords

      • Propaganda - artwork created to influence people’s opinions, or actions, by promoting a message

      • Commission - when someone pays an artist to create a specific piece based on their request and specifications

      Common misconception

      Art about war mainly glorifies violence or heroism.

      Much art inspired by war actually critiques violence, depicts the horrors of war, and emphasises the human cost.

      Teacher tip

      More information can be found in the additional materials to support with this lesson.

      Equipment

      Paper, cardboard, acrylic paint, brushes & palette knife, scissors, glue. Optional: split pins & templates found in additional materials.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What it the correct term for artwork created to influence people’s opinions, or actions, by promoting a message?

      Correct Answer: propaganda

      Q2.
      What is a limited colour palette?

      A colour palette with bright and bold colours only
      A colour palette with a wide range of warm and cool tones
      Correct answer: A colour palette with a few selected colours
      A colour palette with natural colours only

      Q3.
      Complete the sentence: The subject of an artwork is...

      the artist's personal emotions and thoughts
      Correct answer: the main focus or theme that the artwork depicts or represents
      the materials used to create the artwork
      the size and shape of the artwork

      Q4.
      Which of these is not an example of mark-making?

      Dripping and splattering ink to a surface
      Using a palette knife to apply paint
      Correct answer: Placing a subject in the center of the artwork
      Using a paintbrush to create strokes on a canvas

      Q5.
      What does the term "pose" refer to in art?

      The background setting of a painting
      The colours used in an artwork
      The movement captured in an artwork
      Correct answer: The way a subject is positioned or arranged in the artwork

      Q6.
      How can body pose be used to tell us about the subject in an artwork?

      Correct answer: It conveys the subject's mood, character, or comfort level
      It describes the shadow and background surrounding the subject
      It focuses only on the subject's physical features
      It reveals the subject's clothing and accessories

      5 Questions

      Q1.
      Which are the three most likely types of artworks commonly created about war and conflict?

      Landscape paintings, abstract sculptures, and personal responses
      Portraits, propaganda, and abstract art
      Correct answer: Propaganda, commissioned war art, and personal responses
      Street art, digital art, and commissioned war art

      Q2.
      Match these keys words and definitions

      Correct Answer:propaganda,art created to influence opinions, or actions, by promoting a message
      Correct Answer:commission,when someone pays an artist to make artwork to their specifications
      Correct Answer:personal response ,art influenced by the experience, emotion or perspective of the artist

      Q3.
      What do personal response artworks often reflect?

      The artist’s desire to promote others' opinions
      Correct answer: The artist’s experiences and emotions related to a subject or event
      The artist's account of a historical event
      The artist’s view of a landscape.

      Q4.
      Fill the gap: Personal response artworks have greater freedoms to criticise wars and represent the of war than commissioned war art or propaganda.

      Correct Answer: horrors, traumas, realities , devastation , consequences

      Q5.
      Which statement is mostly likely how artists convey their negative experiences and emotions related to war?

      By avoiding any form of expression
      By employing solely peaceful imagery
      Correct answer: By focusing on marks, textures, and impactful imagery
      By using colours that only represent peace

      To help you plan your 9 art and design lesson on: Art and war, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...