Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Repetition in art activism

      Lesson details

      Learning outcome

      I can employ repetition to raise awareness of social issues and amplify underrepresented voices.

      Key learning points

      1. Art can bring awareness to social issues from around the world and can be about anything.
      2. Art activism can amplify the voices of those who are under represented and anyone can be an activist.
      3. Repetition in activism reinforces messages, using techniques and events to amplify impact and create change over time.

      Keywords

      • Amplify - to make something stronger, louder, or more noticeable. For example, if you amplify an idea or message, you make it more powerful or easier for people to notice or understand.

      • Repetition - when you repeat an action, phrase, or image multiple times

      • Symbol - an simple image or phrase that represents or stands for something else

      Common misconception

      Artwork is often seen as a passive object that hangs on a wall.

      Art can also be used to activate social change and is a process that can helps spark conversation and raise awareness. The act of creating and sharing the work is powerful in itself.

      Teacher tip

      More support for this lesson can be found in the Additional materials.

      Equipment

      Graphite stitcks or soft pencils, masking tape, drawing materials, paper. Optional: tracing paper

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Social action is when people work together to make their community or the world ...

      Correct Answer: better , fairer, safer, healthier, stronger

      Q2.
      What does it mean to 'amplify' something?

      to ignore or downplay something
      to make something smaller or less impactful
      Correct answer: to make something stronger, louder, or more noticeable
      to make something weaker or less noticeable

      Q3.
      When you repeat an action, phrase, or image multiple times, it is called ...

      Correct Answer: repetition , recurrence , reinforcement , reiteration

      Q4.
      A clear message helps the audience grasp the artist's intent, which is essential for inspiring and sparking important conversations about social issues.

      Correct answer: change
      confusion
      hesitation
      indifference

      Q5.
      Which is the most accurate statement for an art action project? An action art project can bring awareness to social issues from around the world and can be about ...

      nothing.
      Correct answer: anything.
      everything.

      Q6.
      Who is able to be an art activist and amplify the voices of those who are under represented?

      only professional artists
      Correct answer: anyone can be
      only people with formal education in art
      only those focused on political causes

      5 Questions

      Q1.
      What is the purpose of social action art?

      Correct answer: to amplify voices of marginalised groups and highlight social issues
      to create personal art pieces for self-reflection
      to promote commercial art in public spaces
      to showcase artistic talent and win recognition

      Q2.
      Match the keywords and definitions.

      Correct Answer:amplify,to make something stronger, louder, or more noticeable
      Correct Answer:repetition,when you repeat an action, phrase, or image multiple times
      Correct Answer:rotation,a symbol is turned around a point
      Correct Answer:reflection,a symbol is flipped to create a mirror image
      Correct Answer:half drop,a symbol shifts one step across and half a step down
      Correct Answer:symbol,a simple image or phrase that represents or stands for something else

      Q3.
      Which is the most accurate reason why repetition is important in social action art?

      It ensures every piece of art looks identical.
      It focuses solely on creating urgency without amplifying voices.
      It reduces the need for creativity and innovation.
      Correct answer: It reinforces messages, increases awareness, and strengthens impact.

      Q4.
      Artists can amplify their message by developing their work into or tools which can be used in activism events.

      Correct Answer: products, posters, clothing, placards

      Q5.
      Which statement is the most accurate in describing the role of art in driving change over time?

      Art focuses on raising awareness but does not initiate dialogue.
      Correct answer: Art ignites discussion and promotes awareness to inspire action.
      Art sparks conversation and creates entertainment without raising awareness.
      Art raises awareness and promotes entertainment without focusing on dialogue.

      To help you plan your 9 art and design lesson on: Repetition in art activism, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...