Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How are communities changing?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how and why communities have changed over time.

      Key learning points

      1. Early communities changed dramatically throughout different time periods in history for a variety of reasons.
      2. Politics, the economy and demography are three important reasons why communities change.
      3. Communication has become easier and more efficient with technological advances, having a positive impact on communities.
      4. Migration changes communities because people from different places move to another, bringing different traditions.
      5. Communities will continue to change with the advancement of technology and changes in politics, economy and demography.

      Keywords

      • Communities - groups of people living in the same place or having a particular characteristic in common

      • Change - an act or process through which something becomes different

      • Migration - the movement of people from one place to another, for example, moving from one country to another

      Common misconception

      Communities do not change and stay the same, regardless of the people in them.

      Communities will always change due to many reasons including migration, politics, demography and the economy.

      Teacher tip

      You could show pupils an old wired phone to show them the advances in technology.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A neighbourhood community is made up of people where you ...

      work
      Correct answer: live
      eat
      go to school

      Q2.
      A global community is made up of the whole ...

      street
      city
      country
      Correct answer: world

      Q3.
      Match the word with its correct definition.

      Correct Answer:community,people living in the same place or having a characteristic in common
      Correct Answer:diverse,when a group of people is made up of many different people
      Correct Answer:inclusive,being given equal access and opportunities within a group

      Q4.
      A rural community is one made up of people in villages with people and more access to the countryside.

      Correct Answer: fewer, less, not many, few, a small number of

      Q5.
      Communities often share the same ...

      houses
      Correct answer: language
      gas
      money

      Q6.
      An inclusive community makes everyone feel ...

      Correct answer: included
      isolated
      excited
      separated

      6 Questions

      Q1.
      Early communities changed through different __________ periods in history.

      Correct answer: time
      holiday
      geographic

      Q2.
      Match the word with its correct definition.

      Correct Answer:change,an act or process through which something becomes different
      Correct Answer:migration,the movement of people living in one place to move to another
      Correct Answer:demography,the structure of who lives in an area

      Q3.
      What has enhanced communication within communities?

      Correct answer: technology
      isolation
      mistrust
      distance

      Q4.
      Communities will continue to in the future.

      Correct Answer: change, advance, develop, migrate

      Q5.
      Match the word with how it affects communities.

      Correct Answer:politics,government actions
      Correct Answer:economy,job availability
      Correct Answer:urbanisation,transformed cities

      Q6.
      The law that gave police more power to control protests and public gatherings is called the ...

      Public, Crime, Sentencing and Community Act 2023
      Police, Sentencing, Prison and Courts Act 2023
      Public, Sentencing, Protest and Community Act 2022
      Correct answer: Police, Crime, Sentencing and Courts Act 2022

      To help you plan your 7 citizenship lesson on: How are communities changing?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...