Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How is the global community connected?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how the global community is connected.

      Key learning points

      1. Globalisation refers to the connection of all the countries in the world through cooperation and collaboration.
      2. Nations work together on key issues such as trade, the economy, technology and health which improves life for everyone.
      3. In times of crises, like natural disasters or pandemics, countries provide mutual support, such as developing vaccines.
      4. Organisations like the United Nations and World Health Organisation exemplify global efforts to ensure public safety.
      5. Global collaboration is essential for sharing resources, ideas, management strategies and cultural understanding.

      Keywords

      • Connected - joined or linked together

      • Global - relating to the whole world

      • Collaborate - to work with others to create or achieve something

      • Community - a group of people living in the same place or having a particular characteristic in common

      Common misconception

      Globalisation does not benefit everybody.

      Globalisation benefits everyone because with collaboration we can achieve more things together as a global community.

      Teacher tip

      This lesson provides many great opportunities for discussion about global issues like climate change and trade.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      People who live in the same place or share a common characteristic are part of the same ...

      college
      Correct answer: community
      household
      family

      Q2.
      We can gain help and support in our community through ...

      Correct answer: connections
      houses
      food
      Correct answer: communication

      Q3.
      Match the term with its definition.

      Correct Answer:UK Youth Parliament,a group that gives young people a voice on national issues in the UK

      a group that gives young people a voice on national issues in the UK

      Correct Answer:Parliament,the institution of government in the UK

      the institution of government in the UK

      Correct Answer:Make Your Mark,a campaign to highlight young people's concerns across the UK

      a campaign to highlight young people's concerns across the UK

      Q4.
      Young people can join the UK Youth __________ to discuss political and community matters.

      Correct answer: Parliament
      Government
      Senate

      Q5.
      We are all part of one community, meaning the whole world is in it.

      Correct Answer: global, globe

      Q6.
      The democratic process allows __________ to have a say in what issues are important.

      young people
      Correct answer: everyone
      some of us
      elderly people

      6 Questions

      Q1.
      Match the word with its definition.

      Correct Answer:global,relating to the whole world

      relating to the whole world

      Correct Answer:collaborate,working with others to create or achieve something

      working with others to create or achieve something

      Correct Answer:cooperate,working towards the same goal

      working towards the same goal

      Correct Answer:connected,joined or linked together

      joined or linked together

      Q2.
      The way countries work together and are connected with one another is called ...

      services
      Correct answer: globalisation
      migration
      diverse

      Q3.
      Countries support each other in pandemics by creating new ...

      borders
      pandemics
      Correct answer: vaccines
      exercises

      Q4.
      The __________ Nations help protect people and support those suffering from conflict across the world.

      Correct answer: united
      unified
      unity
      unify

      Q5.
      The World Organisation helps protect people from diseases and global pandemics.

      Correct Answer: Health

      Q6.
      Why is global collaboration important?

      Correct answer: sharing resources
      Correct answer: learning from each other
      Correct answer: creating new ideas
      keeping everything for ourselves

      To help you plan your 7 citizenship lesson on: How is the global community connected?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...