Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why voting is an important part of the democratic process and how political decisions are made.

      Key learning points

      1. Politics impacts all the activities we take part in.
      2. In a general election we vote for MPs who represent us in Parliament.
      3. Exercising our right to vote is a good way of taking part in the politics and influencing the decisions made by MPs.

      Keywords

      • General election - when the citizens of a country (the electorate) vote to elect a new government; a general election in the UK happens at least every five years

      • Member of Parliament (MP) - a person elected by voters to represent them in Parliament; MPs participate in making laws, debating policies and addressing issues that affect the public

      • Voting - the activity of choosing someone or something in an election

      Common misconception

      All people who are eligible will vote in general elections.

      Just because someone is eligible, it doesn't mean they will vote. In the UK 2024 general election, voter turnout was 59.7%. This was the lowest turnout at a general election since 2001.

      Teacher tip

      Encourage pupils to relate voting to decisions they make in daily life, like group choices at school. Use real-life examples, such as the 2024 UK election turnout, to show how not voting affects everyone’s decisions.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Suffrage means:

      Correct answer: the right to vote
      the right to join a political party
      the right to become an MP

      Q2.
      At what age can you vote in the UK in a general election?

      Correct Answer: 18, eighteen, eighteen years old, 18 years old

      Q3.
      How many key points were outlined in the People's Charter written by the Chartists in 1838?

      Correct Answer: 6, six

      Q4.
      Which of the following methods were used by the Suffragettes?

      petitions
      Correct answer: smashing windows
      peaceful marches
      Correct answer: burning public buildings
      Correct answer: planting bombs to disrupt communications

      Q5.
      Which of the following statements demonstrate the specific impact of the Suffragists?

      Correct answer: gained popularity and support through peaceful protests
      Correct answer: showed women could be considered sensible enough to be involved in politics
      forced the Government to listen to the calls for universal suffrage
      showed women were willing to fight for their rights
      Correct answer: raised public awareness of women's demand for the vote

      Q6.
      Match the group to its description.

      Correct Answer:Suffragists,a group who advocated for women’s suffrage using peaceful methods
      Correct Answer:Suffragettes,a group who advocated for women’s right to vote using militant methods

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:general election,when the citizens of a country vote to elect a new government
      Correct Answer:Member of Parliament,a person elected by voters to represent them in Parliament
      Correct Answer:voting,the activity of choosing someone or something in an election

      Q2.
      Which of the following activities are affected by politics?

      education
      healthcare
      police
      transport
      Correct answer: all of the above

      Q3.
      How many MPs sit in the House of Commons?

      Correct Answer: 650, six hundred and fifty, 650 MPs

      Q4.
      Which of the following statements are correct about who can vote in the UK?

      Correct answer: you must be 18 or over
      Correct answer: you must be British, qualifying Commonwealth or Republic of Ireland citizen
      you can be in prison
      Correct answer: you have to be registered to vote
      Correct answer: you must have have photo ID

      Q5.
      What was the voter turnout in the 2024 general election?

      Correct Answer: 59.7%, 59%, 60%, lowest since 2001 election

      Q6.
      Why is voting important?

      Correct answer: it gives individuals a voice
      you have to do it; it's compulsory
      Correct answer: it lets you influence how the UK is run
      Correct answer: people have fought for our right to vote
      politicians only listen to people who don't vote

      To help you plan your 8 citizenship lesson on: Why does voting matter?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...