Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Why do we need laws and where do they come from?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why laws are needed and also where our laws come from.

      Key learning points

      1. Laws ensure justice, fairness, safety and clarity, protecting rights and providing rules for society.
      2. Legislature creates laws through Parliament, with Bills going through stages before becoming Acts.
      3. The legislative process ensures laws reflect society's needs and values.
      4. Common law is created by judges in cases where no legislation exists, setting legal precedents.
      5. This allows the law to adapt to new issues quickly, without waiting for Parliament's action.

      Keywords

      • Legislation - a law or a set of laws that have been passed by Parliament; the word is also used to describe the act of making a new law

      • Legislature - the lawmaking body of the state, i.e. Parliament in the UK

      • Common law - law made by the decisions of judges over the years

      • Precedent - a legal decision made by a judge that must be followed in future similar cases

      Common misconception

      Pupils may think that the Prime Minister and their government make the laws in the UK, single handidly.

      Although the Government have mandate to drive their manifesto intentions, laws still pass through the whole of Parliament.

      Teacher tip

      The UK Parliament website has a Parliamentary Bills page where you can see all the Bills currently going through Parliament; this can be interesting to look at with pupils.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sexual content

      Depiction or discussion of serious crime

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is this describing? A law or a set of laws that have been passed by Parliament; the word is also used to describe the act of making a new law.

      Correct Answer: legislation

      Q2.
      Which of the following correctly describes the three parts of Parliament?

      Correct answer: House of Commons, House of Lords and monarchy
      House of Commons, House of Lords and the Prime Minister
      House of Commons, House of Lords and the Cabinet
      House of Commons, House of Lords and the Supreme Court

      Q3.
      Which of the following correctly describes the role of the police in law-making?

      The police create and write laws that are passed by Parliament.
      Correct answer: The police enforce the laws which are written and passed by Parliament.
      The police decide which laws should be introduced in Parliament.
      The police have the authority to change laws based on public opinion.

      Q4.
      Match the word to its correct definition.

      Correct Answer:legal age,the age at which you can do something as defined by the law

      the age at which you can do something as defined by the law

      Correct Answer:age of criminal responsibility,the minimum age someone can be legally responsible for a crime

      the minimum age someone can be legally responsible for a crime

      Correct Answer:law,rules made by Parliament to order the way in which a society behaves

      rules made by Parliament to order the way in which a society behaves

      Q5.
      A is a person who helps create, debate and decide on new laws; in the UK, these are Members of Parliament and members of the House of Lords.

      Correct Answer: lawmaker, law maker

      Q6.
      Which of the following is the correct end for this sentence? A democracy means rule by the ...

      elite
      monarchy
      Correct answer: people
      government

      6 Questions

      Q1.
      Complete the sentence: Laws ensure , fairness, safety and clarity, protecting rights and providing rules for society.

      chaos
      Correct answer: justice
      wealth

      Q2.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:legislature,the lawmaking body of the state, i.e. Parliament in the UK

      the lawmaking body of the state, i.e. Parliament in the UK

      Correct Answer:common law,law made by the decisions of judges over the years

      law made by the decisions of judges over the years

      Correct Answer:precedent,legal decision made by a judge that must be followed in the future

      legal decision made by a judge that must be followed in the future

      Q3.
      Order the stages of the legislative process.

      1 - Green Paper
      2 - White Paper
      3 - first reading of a Bill
      4 - Comittee stage
      5 - Report stage
      6 - Third reading
      7 - Royal Assent

      Q4.
      The legislative process ensures laws reflect the needs and values of .

      Correct Answer: society

      Q5.
      Which of the following is true about how laws are made in the UK?

      The Prime Minister and their government make all laws by themselves.
      The Prime Minister can make laws without any input from Parliament.
      Correct answer: The Government proposes laws, they must pass through Parliament to become law.
      Only Parliament proposes new laws without any involvement from the Government.

      Q6.
      Match the legislation to the year it gained Royal Assent.

      Correct Answer:Equality Act,2010

      2010

      Correct Answer:Firearms (Amendment) Act,1997

      1997

      Correct Answer:Health Act,2006

      2006

      Correct Answer:Investigatory Powers Act,2016

      2016


      To help you plan your 11 citizenship lesson on: Why do we need laws and where do they come from?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...