Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What did the UK Undercover Voters project tell us?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why the UK Undercover Voters project was carried out and what its conclusions were.

      Key learning points

      1. The UK Undercover Voters project explored how algorithms target political content based on online profiles.
      2. Targeted content may influence voting by reinforcing existing beliefs, spreading misinformation & shaping opinion.
      3. Algorithms can create echo chambers, limiting exposure to diverse viewpoints & making critical thinking challenging.
      4. Misinformation and disinformation tailored to personal beliefs could affect voting behavior.

      Keywords

      • Investigate - to look into something carefully to learn more about it and find out the facts

      • Targeted - directed at a specific person or group

      • Algorithms - set of instructions or steps that a computer follows to solve a problem or make decisions

      Common misconception

      Algorithms only show people what they want to see, they don’t really affect how people vote.

      Algorithms can reinforce existing beliefs and limit exposure to different views. The UK Undercover Voters project showed that targeted content could influence opinions and spread misinformation, which could affect voting behaviour.

      Teacher tip

      Encourage pupils to think critically about how algorithms shape their online experiences. Use real-life examples, like social media ads, to help them connect the concepts to their own lives and understand their impact on voting behavior.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Technology that makes machines think and act like humans is referred to as what?

      Correct Answer: Artificial intelligence (AI), AI, Artificial intelligence, Artificial intelligence AI

      Q2.
      Which is a potential positive in using AI in future elections?

      misinformation
      Correct answer: outreach
      malinformation
      hacking

      Q3.
      Looking at people's social media to gather information about their political beliefs is known as what?

      social media catalyst
      social media dialysis
      Correct answer: social media analysis
      social media chrysalis

      Q4.
      What feature of AI technology can support multilingual citizens in receiving political information?

      Correct answer: translation features
      disinformation features
      hacking features

      Q5.
      Match the AI feature to its description.

      Correct Answer:deepfake,manipulating a video clip or image to create new deceptive content

      manipulating a video clip or image to create new deceptive content

      Correct Answer:chatbot,stimulates and mimic human conversation with internet users

      stimulates and mimic human conversation with internet users

      Correct Answer:robocall,phone call using an autodialer to deliver a pre-recorded message

      phone call using an autodialer to deliver a pre-recorded message

      Q6.
      What is the collective term used to describe the people within a given country who are eligible to vote in elections?

      Correct Answer: electorate

      6 Questions

      Q1.
      The UK Undercover Voters project aimed to investigate how social media personalised content to different voter types during the 2024 General Election.

      Correct Answer: algorithms, algorithm, targeted

      Q2.
      Which of the following best describes how algorithms influence voter experiences?

      Algorithms ensure all users see the same content.
      Correct answer: Algorithms send targeted content to people based on their online activity.
      Algorithms investigate how people vote.
      Algorithms block all political content.

      Q3.
      Match the voter type from the UK Undercover Voters project to the kind of content they were most likely to see.

      Correct Answer:Pro-Brexit voter,strong messages about leaving the EU

      strong messages about leaving the EU

      Correct Answer:Swing voter,mixed political messages, some fact-based and some opinion based

      mixed political messages, some fact-based and some opinion based

      Correct Answer:Green voter,climate-focused policies and sustainable promises

      climate-focused policies and sustainable promises

      Q4.
      How might targeted political content impact voting behaviour?

      It can help voters see all sides of the debate.
      Correct answer: It can reinforce existing beliefs and spread misinformation.
      It prevents voters from accessing any political information.
      It has no effect on voters' opinions.

      Q5.
      What does targeted content often focus on instead of facts?

      Correct answer: emotions
      algorithms
      investigations
      data

      Q6.
      The UK Undercover Voters project concluded that targeted content manipulates opinions by focusing on people’s what?

      hobbies and habits
      Correct answer: concerns and hopes
      age and location
      political party membership

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: What did the UK Undercover Voters project tell us?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...