Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Information technology in school

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify information technology in school.

      Key learning points

      1. Tablets, computers and interactive whiteboards are all information technology.
      2. IT can be used for different purposes.

      Keywords

      • Computer - a machine that can follow a program

      • Interactive - something that reacts when you use it

      • Purpose - why something is used or what it is for

      Common misconception

      IT is only used by teachers in schools.

      IT is used by everyone in schools, including students (e.g. on tablets or computers) and other staff (e.g. librarians using scanners).

      Teacher tip

      You should have a clear understanding of information technology devices used in your school and it helps pupils to understand where IT is around them. For younger learners, IT can be explained as being a computer or something that is made to work with computers.

      Equipment

      It is useful for pupils to see a variety of computing devices that are around the school or every day life.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of these is an example of information technology?

      Correct answer: a lamp
      a tablet
      a bicycle

      Q2.
      Information technology includes ...

      only computers.
      Correct answer: computers and things made to work with computers.
      only things made to work with computers.

      Q3.
      Why do people use information technology?

      It can be beautiful.
      Correct answer: It can help with jobs.
      It can be very small.

      Q4.
      Which task does not use information technology?

      playing a game on a tablet
      Correct answer: switching on a light
      creating a digital artwork

      4 Questions

      Q1.
      Which of these is not information technology?

      Correct answer: a light switch
      a tablet
      a computer
      an interactive whiteboard

      Q2.
      What does interactive mean?

      something that is turned off
      something that is a different colour
      Correct answer: something we use to perform digital tasks

      Q3.
      Who uses information technology in a school?

      Correct answer: teachers
      Correct answer: students
      Correct answer: staff
      police officers

      Q4.
      What would happen if a school had no information technology?

      Students couldn't read books.
      Teachers couldn't write on paper.
      Correct answer: Schools couldn't use computers to track students' information.

      To help you plan your 2 computing lesson on: Information technology in school, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...