Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Information technology in the world

      Lesson details

      Learning outcome

      I can find and describe examples of how information technology is used in the world beyond school.

      Key learning points

      1. Information technology can be grouped based on where it is used.
      2. Many jobs use information technology.

      Keywords

      • Device - a type of machine

      • Computer - a machine that can follow a program

      Common misconception

      IT can only be found indoors.

      IT is found in many outdoor settings too, like traffic lights and security cameras. IT is used not just by humans sitting at desks.

      Teacher tip

      It would be beneficial to be familiar with the basics of information technology device examples outside of the home and school. Find examples in the local area where IT is being used.

      Equipment

      It is useful for pupils to see a variety of computing devices that are around the school or every day life.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What does IT stand for?

      Correct answer: information technology
      internet tools
      interesting tasks

      Q2.
      Which of these is an example of IT in a school?

      a pencil for writing
      lights to make a room brighter
      Correct answer: a tablet for learning games

      Q3.
      Why do teachers use IT in schools?

      to decorate the classroom
      Correct answer: to help teach and organise work
      to grow plants

      Q4.
      Which device at school can show videos and help with lessons?

      a regular whiteboard
      a paper notebook
      Correct answer: an interactive whiteboard

      4 Questions

      Q1.
      Where are you more likely to find information technology?

      at the beach
      on a mountain
      Correct answer: at a train station

      Q2.
      Why do farmers now use IT on their farms?

      to paint their barns
      to plant trees
      Correct answer: to check the weather and control machines

      Q3.
      Which device helps us watch and record what is happening?

      scanner
      traffic light
      Correct answer: security camera

      Q4.
      Which device helps cars, bikes and people take turns safely and keeps traffic moving smoothly?

      printer
      Correct answer: traffic light
      desktop computer

      To help you plan your 2 computing lesson on: Information technology in the world, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...