Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create content for a digital product to meet specified criteria.

      Key learning points

      1. Content should be carefully chosen to engage an audience and communicate with clarity.
      2. Information found on the internet may not be accurate or reliable.
      3. Planning can be used to help structure and focus the creation of content.
      4. Content can be added to a template.

      Keywords

      • Search - to actively look for something

      • Licence - to allow certain permissions to do something

      • Reliability - how accurate and trustworthy a source of information is

      Common misconception

      All content found on the World Wide Web is free to reuse.

      Content on the World Wide Web is subject to copyright and can be reused subject to licence agreements. Content found on the World Wide Web should be carefully chosen to ensure it is trustworthy and accurate.

      Teacher tip

      Consider changing the charity themes used in the activities to businesses or clubs to suit the interests of learners better.

      Equipment

      Pupils will need access to a device that is connected to the internet and has software that allows them to create a presentation.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The process of adding text to a digital document using a keyboard is known as __________.

      Correct answer: typing
      drawing
      modelling
      painting

      Q2.
      What is used in a slide deck to ensure a consistent style and format?

      animation
      border
      diagram
      Correct answer: template

      Q3.
      A is a set of slides created to communicate information and support presentations.

      Correct Answer: slide deck, slide deck

      Q4.
      Changing the content on the master slide of a template will ...

      change only the slide you are working on.
      Correct answer: change the design of all slides.
      change the design of some slides

      Q5.
      Design choices should reflect the needs of the audience and the of the product.

      Correct Answer: purpose, Purpose

      Q6.
      A slide deck is primarily used to __________ information.

      Correct answer: communicate
      design
      write
      draw

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following are considered important features of slide deck content?

      The text is large.
      Lots of pictures have been used.
      Correct answer: The content is relevant.
      Correct answer: The pictures used are relevant.
      There is lots of information or content.

      Q2.
      What term is used to describe the information contained in a slide deck?

      data
      Correct answer: content
      media
      presentation

      Q3.
      A content creator must ensure that information used in a slide deck is __________.

      detailed
      free
      Correct answer: reliable

      Q4.
      Bullet points can break up chunks of __________ and help an audience understand your message clearly.

      images
      audio clips
      logos
      Correct answer: text

      To help you plan your 7 computing lesson on: Creating a slide deck, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...