Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Creating a slide deck template

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a slide deck template to meet the needs of an audience.

      Key learning points

      1. Slide decks can be used for projects and presentations to share information.
      2. Slide deck templates can be created to provide consistency in design and structure.
      3. Design choices should reflect the needs of the audience and the purpose of the product.
      4. Slide templates can be saved and reused.

      Keywords

      • Template - a predesigned layout or guide

      • Consistent - always happening in a similar way

      • Design - to plan or create something

      Common misconception

      The format and layout of slide decks must always be created from scratch each time you start a new document.

      Slide deck templates have pre-designed layouts and formatting that can be used as a starting point when creating new slide decks.

      Teacher tip

      Consider changing the charity themes used in the activities to businesses or clubs to suit the interests of learners better.

      Equipment

      Pupils will need access to a device that is connected to the internet and has software that allows them to create presentations.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      When formatting text, the __________ command would be used to make text thicker.

      italic
      underline
      Correct answer: bold
      subscript

      Q2.
      When designing content on a digital project, text should always ...

      Correct answer: be easy to read.
      be in bold format.
      be font size 20.
      be in Arial font.

      Q3.
      In a digital product, the way in which something is arranged and set out on a page is known as the ...

      Correct answer: layout
      animation
      font
      table

      Q4.
      In creative applications, the cut and copy tools can usually be found under which menu tab?

      File
      Correct answer: Edit
      View
      Arrange

      Q5.
      Which of the following would usually be ordered behind all other images and content in a digital document?

      sprite image
      vector image
      foreground image
      Correct answer: background image

      Q6.
      When creating media, the __________ tool can be used to go back to a previous state.

      redo
      Correct answer: undo
      select
      format

      5 Questions

      Q1.
      What is a slide deck primarily used for?

      to create a website
      to write a book
      Correct answer: to communicate information
      to design a logo

      Q2.
      Which of the following is a feature of an effective slide deck?

      Correct answer: visually appealing design
      lots of content on a single slide
      detailed text
      same slide layout used throughout the deck

      Q3.
      Which type of content is great for simplifying data and can also help the audience to picture information?

      Correct answer: charts
      audio clips
      text
      templates

      Q4.
      When presenting to different audiences, what should be done with the slide deck content?

      It should be kept the same for all audiences.
      It should use only text-based content.
      Branding should be removed from it.
      Correct answer: It should be edited to suit each audience.

      Q5.
      Slide deck templates can ...

      be used only once.
      never be reused.
      Correct answer: be reused as many times as needed.

      To help you plan your 7 computing lesson on: Creating a slide deck template, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...