Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use sound editing software to edit and manipulate digital sound files.

      Key learning points

      1. Changes to sound attributes affect the perceived quality.
      2. Sound editing software can be used to manipulate sound.

      Keywords

      • Waveform - a visual representation of a sound file, showing how the amplitude of sound varies over time

      • Channel - a single stream of audio used to reproduce sound

      • Mono - produces the same sound in both left and right speakers/headphones

      • Stereo - presents sound separately for the left and right speakers/headphones

      Common misconception

      Audacity project files can be listened to on all digital devices.

      To listen to the audio on other devices, the file must be exported to a common format such as WAV (.wav) or MP3 (.mp3).

      Teacher tip

      Emphasise that saving creates an Audacity project file, .aup3, for future editing, while exporting creates a standard audio file, such as MP3 or WAV, for sharing.

      Equipment

      Pupils need access to audio editing software and hardware that can be used play and record audio. Examples in this lesson use Audacity https://oak.link/audacity

      File needed for this lesson

      count 93.89 KB (MP3)

      Download this file to use in the lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the smallest unit of data in a computer system?

      Correct Answer: bit, a bit

      Q2.
      What does resolution affect in an image?

      Correct Answer: quality, file size

      Q3.
      Match the term with its definition:

      Correct Answer:pixel,a single element of an image
      Correct Answer:sample rate,number of sound samples per second
      Correct Answer:resolution,image clarity in pixels
      Correct Answer:colour depth,number of bits for colour representation

      Q4.
      What does the term 'intensity' refer to in digital images?

      the file size of the image
      the resolution of the image
      the format of the image
      Correct answer: the strength of a colour

      Q5.
      What effect does increasing sample resolution have on a sound file?

      decreases file size
      Correct answer: increases file size and quality
      changes the colour of the sound
      alters the file format

      Q6.
      Arrange the following in order of increasing file size.

      low resolution, low colour depth
      high resolution, low colour depth
      high resolution, high colour depth

      6 Questions

      Q1.
      What is a waveform?

      Correct answer: a visual representation of a sound file
      a type of sound file format
      a measure of sound intensity
      a method of sound compression

      Q2.
      What does 'mono' mean in audio terms?

      sound in only one speaker
      Correct answer: sound in both speakers but identical
      sound in alternating speakers
      sound in separate channels

      Q3.
      Name the software used to edit and manipulate sound.

      Correct Answer: Audacity

      Q4.
      Arrange the following steps for editing a sound file.

      1 - Open the sound editing software.
      2 - Import the sound file.
      3 - Edit the sound file.
      4 - Export the edited file.

      Q5.
      What is the impact of higher sample rate on sound quality?

      decreases quality
      Correct answer: increases quality
      no change in quality
      changes sound format

      Q6.
      Which of the following statements is true about MP3 and WAV files?

      MP3 files are larger in size than WAV files.
      Correct answer: WAV files are typically larger than MP3 because they are higher quality.
      MP3 files are typically higher quality compared to WAV files.
      WAV files lose quality when exporting.

      To help you plan your 9 computing lesson on: Editing sound, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...