Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Approaches to training machine learning models

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the difference between supervised and unsupervised machine learning models.

      Key learning points

      1. Supervised learning approaches use large amounts of data labelled by people with relevant information.
      2. One type of supervised learning is classification.
      3. Machine learning developers train unsupervised learning models to organise data based on similarities.
      4. One type of unsupervised learning is clustering.

      Keywords

      • Supervised learning - a form of machine learning where the model is trained using labelled data

      • Unsupervised learning - a form of machine learning where the model is trained on an unlabelled data set — the model is designed to detect patterns, hidden relationships or structures within the data

      Common misconception

      In supervised learning, the model stores or "memorises" the training data to label new, unprocessed data.

      A supervised learning model does not simply store or "memorise" training data. It detects patterns and relationships in the training data and stores these. If it only stored the training data, it could not accurately label new, unprocessed data.

      Teacher tip

      This lesson introduces the concept of classification to pupils. Classification is covered in more detail in the subsequent lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Put these steps in order for preparing data for an AI model:

      1 - collect raw data
      2 - clean the data
      3 - check for bias
      4 - use the data to train the model

      Q2.
      What is the main purpose of a data-driven model?

      to create artwork
      Correct answer: to find patterns in data
      to make music
      to store passwords

      Q3.
      Why is it important for data to be accurate when training an AI model?

      Correct answer: It ensures the results are reliable.
      It makes the computer run faster.
      It uses less electricity.
      It looks more colourful.

      Q4.
      What is the term for fixing errors in a data set?

      Correct Answer: cleaning, data cleaning

      Q5.
      What is one reason data needs to be cleaned before use?

      to make it colourful
      to make it larger
      to increase download speed
      Correct answer: to remove errors and duplicates

      Q6.
      Which of these is an example of bias in data?

      data from many different groups
      data that is always correct
      data that is well-organised
      Correct answer: data collected from only one type of person

      6 Questions

      Q1.
      What type of machine learning uses labelled data to train a model?

      Correct Answer: supervised, supervised learning

      Q2.
      Which of these is a type of supervised learning?

      clustering
      Correct answer: classification
      data cleaning
      sorting

      Q3.
      What is the main characteristic of unsupervised learning?

      only works with numbers
      uses labelled data
      Correct answer: uses unlabelled data
      requires no patterns

      Q4.
      What is the name for the process in unsupervised learning where similar data points are grouped together?

      Correct Answer: clustering

      Q5.
      Match each example to the correct term:

      Correct Answer:classification,sorting emails as spam or not spam

      sorting emails as spam or not spam

      Correct Answer:clustering,grouping customers by shopping habits

      grouping customers by shopping habits

      Correct Answer:supervised learning,teaching a model with labelled animal photos

      teaching a model with labelled animal photos

      Correct Answer:unsupervised learning,finding hidden patterns in unlabelled data

      finding hidden patterns in unlabelled data

      Q6.
      Which statement about supervised learning is correct?

      Correct answer: The model detects patterns and relationships to use with new, unseen data.
      The model stores all the training data and cannot handle new information.
      The model ignores the training data.
      The model only works with unlabelled data.

      To help you plan your 10 computer science lesson on: Approaches to training machine learning models, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...