Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can test wind sail designs to decide which is most effective.

      Key learning points

      1. Wind sails are designed to catch wind.
      2. Wind sail models show how wind sails work.
      3. By making simple models, designs can be quickly tested.

      Keywords

      • Sail - these catch the wind and either turn or billow out to make something move

      • Model - making an example of something to test or to learn new skills

      • Test - trying something to see if it works and to make changes or improvement to it

      • Rotary motion - something that turns around in circles

      Common misconception

      Models need to work first time.

      Through testing and repeat testing, models can be tried and adapted to work.

      Teacher tip

      Use split pins for the axle, cardboard template initially, recyclable materials where possible. If possible, go outside to test or use paper to create a breeze.

      Equipment

      Template, scissors, pencils, crayons and felt pens, sticky tack, straw & paper (for using as a breeze)

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Rotary motion is where something moves in a...

      square.
      Correct answer: circle.
      triangle.

      Q2.
      What do windmills use to grind the grain?

      Correct answer: millstone
      millblock
      millcutter

      Q3.
      True or false? All windmills produce electricity?

      true
      Correct answer: false

      Q4.
      In a windmill, the uses rotary motion to grind the grains.

      Correct Answer: millstone, mill stone

      4 Questions

      Q1.
      What does a sail catch?

      soil
      Correct answer: wind
      water

      Q2.
      Where might you see a sail?

      scooter
      Correct answer: yacht
      bike
      Correct answer: windmill

      Q3.
      True or false? All sails turn in a rotary motion.

      true
      Correct answer: false

      Q4.
      What do we use to safely make holes in card?

      scissors
      Correct answer: sticky tack
      Correct answer: pencil
      knife

      To help you plan your 1 design and technology lesson on: Testing wind sails, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...