Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Assemble cam mechanisms

      Lesson details

      Learning outcome

      I can integrate a cam mechanism into an automaton.

      Key learning points

      1. Axles at 90 degree angles will allow more accurate connection to the cams.
      2. More than one cam can be added to the same axle.
      3. Designs may require loose fit or tight fit joints.
      4. Drilling techniques need to be conducted safely.

      Keywords

      • Assemble - bring separate parts together

      • Components - separate parts of a larger whole

      • Drill bit - cutting tool used to make holes

      • Chuck - a device for holding a tool in place

      Common misconception

      Drilled and pierced holes can be any size.

      Cam discs need to be tightly fitted to the axle so that they rotate with it. Holes for the axle and followers need to be loose to allow free movement.

      Teacher tip

      Small off-cuts of wood could also be used in place of the wooden disc in the drilling task. This lesson instructs the making of three cams/followers. This could be adapted and reduced to one or two cams/followers to reduce difficulty or making time.

      Equipment

      Please see additional resources document for a list of equipment and resources needed for this lesson.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a hacksaw used for?

      measuring
      strengthening
      holding
      Correct answer: cutting

      Q2.
      Which of these is true about softwood?

      it grows slowly
      Correct answer: it is easy to cut and shape
      it has a tight grain
      it is more expensive

      Q3.
      Which type of cam causes the follower to make a sudden drop?

      ellipse
      pear
      eccentric
      Correct answer: snail

      Q4.
      Why would a triangle be added to a corner joint?

      Correct answer: to strengthen it
      to decorate it
      to measure it
      to join it

      Q5.
      Which of these is not a safe way to use a hacksaw?

      Keep fingers away from the blade.
      Correct answer: Hold the blade up high when walking.
      Point the blade down to the floor when walking.
      Use a bench hook to support wood.
      Hold the saw by the handle.

      Q6.
      Match the parts of an automaton cam mechanism to their function.

      Correct Answer:cam disc,affects the movement of the follower

      affects the movement of the follower

      Correct Answer:slide,supports the follower

      supports the follower

      Correct Answer:axle,rotates the cam discs

      rotates the cam discs

      Correct Answer:follower,moves an animated element

      moves an animated element

      Correct Answer:crank,turns the axle

      turns the axle

      6 Questions

      Q1.
      What is a component?

      a mechanism
      an automaton
      Correct answer: an individual part
      a frame

      Q2.
      What type of movement does a snail cam make?

      up and down
      jagged
      small pause
      Correct answer: sudden drop

      Q3.
      Which part of a drill holds the drill bit?

      handle
      Correct answer: chuck
      crank
      body

      Q4.
      The followers on a cam mechanism sit __________ the cam discs.

      below
      Correct answer: above
      beside
      underneath

      Q5.
      Which word means to 'bring together individual parts'?

      Correct answer: assemble
      disassemble
      resemble
      component

      Q6.
      Why do axles at a 90-degree angle to the followers produce a more effective movement?

      stronger joints
      more space to move
      Correct answer: better connection to the cam
      easier to see the movement

      To help you plan your 6 design and technology lesson on: Assemble cam mechanisms, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...