Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Levers and linkages in products

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify different linkages within existing products.

      Key learning points

      1. Interactive books have a variety of linkages inside them.
      2. Linkages are chosen to carry out a purpose in a product.
      3. Analysis of existing book designs can help develop new designs.

      Keywords

      • Product - an item designed to be used

      • Purpose - an intended function or result

      • Input - the motion used to start a mechanism

      • Output - the motion created by the input

      Common misconception

      All linkages can be found in interactive books.

      Not all linkages are suitable for use in an interactive book. Those that are used are chosen because they are the simplest, most functional option for the intended purpose.

      Teacher tip

      Books that contain visible examples of the linkages discussed in the lesson can be difficult to find but would be useful. Good examples can sometimes be found in non-fiction science books.

      Equipment

      See additional resources document for details of equipment required for this lesson.

      Content guidance

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these linkages work in the same way?

      bell crank
      Correct answer: parallel
      Correct answer: push pull
      reverse motion

      Q2.
      How many pivot points are there on a bell crank linkage?

      2 - one loose and one fixed
      Correct answer: 3 - two loose and one fixed
      3 - two fixed and one loose
      4 - two fixed and two loose

      Q3.
      What do we call the effort needed to start movement in a mechanism?

      Correct Answer: input, the input

      Q4.
      What does 'opposite direction' mean?

      a similar direction
      the same direction
      the wrong direction
      Correct answer: the reverse direction

      Q5.
      A 90 degree angle is also known as a...

      fixed angle
      Correct answer: right angle
      left angle
      quarter angle

      Q6.
      Match the linkage to the description.

      Correct Answer:Lazy-tong,Lengthens and shortens when it is pushed or pulled.
      Correct Answer:Bell crank,Has levers that move at right angles to each other.
      Correct Answer:Parallel,Has two pairs of levers that move in the same way.
      Correct Answer:Reverse motion,Creates an output opposite to the input.
      Correct Answer:Push Pull,Creates an output in the same direction as the input.

      6 Questions

      Q1.
      What does the word 'purpose' mean?

      A mechanism
      A product
      Correct answer: A job or function

      Q2.
      What is a product?

      A simple mechanism
      Correct answer: An item to be used
      A movement
      The way something is made

      Q3.
      Why are flaps used in books aimed at young children?

      Correct answer: Easy to use
      Complicated to make
      Correct answer: Strong
      Lots of levers

      Q4.
      Which of these linkages creates an output in the opposite direction to the input?

      Correct answer: reverse motion
      bell crank
      push pull

      Q5.
      Think about interactive books and match these words to the meaning.

      Correct Answer:Linkage,How an interactive piece will move
      Correct Answer:User,The person using the book
      Correct Answer:Purpose,What the book is designed to do (eg, entertain, educate)
      Correct Answer:Product,The book itself
      Correct Answer:Material,What the book is made from

      Q6.
      Why aren't lazy-tong linkages used in interactive books?

      All interactive books are aimed at very young children.
      Correct answer: Other simpler linkages make the same movement.
      Correct answer: It is too complicated.
      It looks good.

      To help you plan your 4 design and technology lesson on: Levers and linkages in products, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...