Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can undertake research to influence design specifications.

      Key learning points

      1. When a product is being designed, it is important to think about who it is designed for.
      2. User research includes asking open-ended questions.
      3. User research helps create a design specification.

      Keywords

      • User - who you are designing for

      • Needs - the requirements of a person

      • Research - findings based upon discussions and evidence

      • Open questions - questions that have many answers

      • Design specification - describes what a product has to do

      Common misconception

      Open questions gather the users own personal views and may offer more ideas. Sometimes this leads to the user misunderstanding questions or providing answers which are not as expected.

      All questions need to be specific and clear.

      Teacher tip

      Encouraging children to talk to their friends about their user research questions, answers and design specification will encourage greater understanding and ideas. Work with another class in school who can be the users of the interactive book that will be created by the class.

      Equipment

      Worksheet, pencils

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What type of linkage is this?

      An image in a quiz
      Reverse motion
      Parallel
      Bell crank
      Correct answer: Lazy tong

      Q2.
      What type of materials are used to make an interactive book?

      Correct Answer: paper and card, paper, card, split pins

      Q3.
      What sort of movements do we not usually find in interactive books?

      Levers
      Sliders
      Linkages
      Correct answer: Gears
      Correct answer: Pulleys

      Q4.
      Which linkage has two pairs of levers that are opposite each other?

      Push-pull linkage
      Correct answer: Parallel linkage
      Bell-crank linkage

      Q5.
      Which feature will make your book interactive?

      Music
      Story
      Correct answer: Movement

      Q6.
      What does appearance of a product mean?

      How much it costs
      Correct answer: How good it looks
      How long it lasts
      How well it works

      6 Questions

      Q1.
      What is a 'user'?

      the person who makes the product
      Correct answer: the person who interacts with the product
      the person who designs the product

      Q2.
      Which of these is an open question?

      What is your age?
      Where do you go to school?
      Correct answer: What games do you like?

      Q3.
      Match the keywords to their definition

      Correct Answer:research,findings based upon discussions and evidence

      findings based upon discussions and evidence

      Correct Answer:specfication,describes what a product has to do

      describes what a product has to do

      Correct Answer:user,who you are designing for

      who you are designing for

      Correct Answer:needs,the requirements of the user

      the requirements of the user

      Q4.
      Research tells designers what a user ...

      Correct Answer: wants, needs

      Q5.
      Match the design specification definitions:

      Correct Answer:function,What it should do

      What it should do

      Correct Answer:user,Who it is for

      Who it is for

      Correct Answer:materials,What it is made from

      What it is made from

      Correct Answer:environment,How to reduce impact

      How to reduce impact

      Correct Answer:performance,How it will work

      How it will work

      Correct Answer:appearance,What it will look like

      What it will look like

      Q6.
      A design specification is ...

      Correct answer: based on research to share users requirements
      the training needed to complete the task
      Correct answer: information for the designer to meet the user's needs and wants
      an evaluation to review the finished product
      a risk assessment

      To help you plan your 4 design and technology lesson on: User research, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...