Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Plan and make an interactive book

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan and make a page for an interactive book.

      Key learning points

      1. Design specifications are used to plan products.
      2. Linkages need to be cut and shaped accurately.
      3. Linkages need to be joined accurately.

      Keywords

      • Function - what a product should do

      • Performance - how a product will work

      • Movement - action created by a force (push or pull)

      • Shaping - changing a material with or without cutting

      Common misconception

      Cutting and shaping are not the same.

      Cutting can be a form of shaping.

      Teacher tip

      Cereal boxes are an ideal way to add reinforcement to the card or as the card backing for the interactive book. Encourage children to consider how the linkage will be embedded within the page of the interactive book.

      Equipment

      Card, printed templates (if required), split pins, sticky tack, pencil, scissors, card backing/cereal box, ruler.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      A good way to get the users' views, needs and wants is through ...

      watching a film
      Correct answer: asking questions
      writing a book
      playing a game

      Q2.
      Match these words to their meanings.

      Correct Answer:input,the motion used to start a mechanism

      the motion used to start a mechanism

      Correct Answer:output,the motion created by the input

      the motion created by the input

      Correct Answer:purpose,an intended function or result

      an intended function or result

      Correct Answer:product,an item designed to be used

      an item designed to be used

      Q3.
      Can you match these linkages to their description?

      Correct Answer:has two vertical and two horizontal bars,parallel linkage

      parallel linkage

      Correct Answer:works in the opposite direction,reverse motion linkage

      reverse motion linkage

      Correct Answer:has two levers and a quarter circle,bell crank

      bell crank

      Q4.
      After user research interviews, the designer will complete a design ...

      Correct answer: specification
      drawing
      prototype
      game

      Q5.
      Which of these linkages has a lever that moves at right angles to each other?

      lazy-tong linkage
      Correct answer: bell-crank linkage
      reverse motion linkage
      parallel linkage
      push-pull linkage

      6 Questions

      Q1.
      What is the performance of a product?

      How it looks
      Correct answer: How it works
      How much it costs

      Q2.
      Can you match the words to their definition?

      Correct Answer:movement ,created by a force (push or pull)

      created by a force (push or pull)

      Correct Answer:performance,how a product will work

      how a product will work

      Correct Answer:function,what a product should do

      what a product should do

      Correct Answer:shaping,changing a material with or without cutting

      changing a material with or without cutting

      Q3.
      Which linkage shows the output being opposite to the input?

      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q4.
      Why does the pivot hole need to be accurate?

      Correct answer: so the pivot moves freely
      so the pivot slips
      so the pivot doesn't move

      Q5.
      Which of these is a way of shaping card?

      gluing
      Correct answer: folding
      sketching

      Q6.
      By accidentally changing the shape of a linkage when you cut it, this could affect its ...

      Correct Answer: performance, how it works, movement, function

      To help you plan your 4 design and technology lesson on: Plan and make an interactive book, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...