Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify different materials and categorise them.

      Key learning points

      1. Materials can be categorised using aesthetics.
      2. Materials can be categorised using physical properties.
      3. Materials can be categorised using mechanical properties.
      4. Materials can be categorised using the categories paper and board, timber, metal, polymer and textiles.
      5. Designers use a justified specification to outline material property requirements.

      Keywords

      • Physical properties - characteristic evident all the time and can usually be measured, such as weight

      • Aesthetics - how the product looks including colour, texture and style or theme.

      • Mechanical properties - characteristic evident when the material is being worked, reacting to external forces and loads

      • Strength - the ability to withstand a force

      Common misconception

      Wood, plastic and fabric are the correct terminology

      Timbers and boards, polymers and textiles are the correct terms

      Teacher tip

      This lesson is best with a handling collection of sheet materials for pupils to investigate first hand.

      Equipment

      A range of sheet materials such as grey board, foam board, calico, felt, plywood, mdf, corrugated polypropylene, HIPS, acyrlic, aluminum, mild steel, brass.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following are sourced from trees?

      Correct answer: Timber
      Polymer
      Metal
      Correct answer: Paper
      Correct answer: Board

      Q2.
      Which of these are made from fossil fuels and cannot be replaced?

      Timber
      Correct answer: Polymer
      Metal
      Paper
      Board

      Q3.
      Timber can be replaced by planting more trees, this makes timber a material which is ...

      Correct Answer: Sustainable, Environmentally friendly

      Q4.
      Timber can be categorised into which groups?

      Wood
      Correct answer: Hardwood
      Correct answer: Softwood
      Correct answer: Manufactured boards
      Medium wood

      Q5.
      Match the type of strength.

      Correct Answer:Compression,Resists crushing force

      Resists crushing force

      Correct Answer:Tension,Resists pulling force

      Resists pulling force

      Correct Answer:Shear,Resists sliding force

      Resists sliding force

      Correct Answer:Torsion,Resists twisting force

      Resists twisting force

      Correct Answer:Bending,Resists warping force

      Resists warping force

      Q6.
      What is a specification?

      Idea drawings
      Correct answer: A list of things a product must have or do
      Plans
      A review of the product

      6 Questions

      Q1.
      Why do designers consider different materials?

      To select the strongest
      To select the brightest colour
      To select the cheapest
      To select the easiest to manufacture
      Correct answer: To select the most appropriate

      Q2.
      Materials can be categorised by ...

      Correct answer: Aesthetics
      Correct answer: Properties
      Correct answer: Material groups
      Easiest to use

      Q3.
      Which word is concerned with appearance and can be defined as 'an appreciation of visual beauty' or 'how it looks'?

      Correct Answer: Aesthetics

      Q4.
      Which material is lightweight, can be printed or moulded?

      Correct Answer: paper, board, paper and board

      Q5.
      Match the physical properties to the correct definition.

      Correct Answer:Density,How solid a material is.

      How solid a material is.

      Correct Answer:Electrical conductivity,How well electricity can to pass through.

      How well electricity can to pass through.

      Correct Answer:Absorbency,The ability to soak up liquid, light or heat.

      The ability to soak up liquid, light or heat.

      Correct Answer:Thermal conductivity,How well heat can to pass through.

      How well heat can to pass through.

      Q6.
      Select the mechanical properties from the list below.

      Density
      Correct answer: Compressive strength
      Conductivity
      Correct answer: Elasticity
      Correct answer: Tensile strength

      To help you plan your 7 design and technology lesson on: Materials in design, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...