Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the function of cams and pulleys using specific examples.

      Key learning points

      1. Cams are used in mechanisms to change the direction of motion.
      2. Pulleys transmit rotary motion.

      Keywords

      • Cam - a mechanical component that converts rotary motion into linear motion

      • Follower - a part of a machine that moves up and down or back and forth when it touches a cam

      • Friction - resistance which is encountered when two things rub together

      • Pulley - a grooved wheel over which a belt can run

      Common misconception

      The larger the diameter of a pulley wheel, the higher the output speed.

      The smaller the pulley wheel, the quicker it will complete a rotation, therefore increasing the output speed.

      Teacher tip

      Would be lovely to build your own/student examples out of scrap materials or toy bricks. Look around your classroom, what do you have in your workshop that could be examples of cams and pulleys? Lifting the top off the pillar drill when it is isolated from electricity can demonstrate pulleys.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A bike wheel turning around is an example of which type of motion?

      Correct answer: rotary
      linear
      reciprocating
      oscillating

      Q2.
      Tweezers are an example of which type of lever?

      An image in a quiz
      first order lever
      second order lever
      Correct answer: third order lever

      Q3.
      Increasing the length of the handles would make it to cut through a piece of fabric.

      An image in a quiz
      Correct Answer: easier, simpler

      Q4.
      The distance from one side of a circle to the other going through the centre, is known as the ...

      Correct Answer: diameter

      Q5.
      What does a simple cam do when it turns?

      Correct answer: It makes parts move up and down.
      It stores energy.
      It keeps parts in one place.

      Q6.
      Why would you use a pulley in a machine?

      to make the machine look nicer
      Correct answer: to lift heavy objects more easily
      to reduce the weight of the machine
      Correct answer: transfer motion from one place to another

      5 Questions

      Q1.
      This is the inside of a pillar drill. The yellow rings in the centre right, are examples of a ...

      An image in a quiz
      Correct answer: pulley wheel
      belt
      cam
      follower
      motor

      Q2.
      The motion of the follower using a __________ shaped cam gradually rises and then suddenly falls.

      pear
      eccentric
      Correct answer: snail

      Q3.
      Rotary motion in cams is changed into which motion in followers?

      linear
      Correct answer: reciprocating
      oscillating

      Q4.
      Match the motion to the product:

      Correct Answer:linear,car driving along a road

      car driving along a road

      Correct Answer:reciprocating,sewing machine needle

      sewing machine needle

      Correct Answer:rotary,ferris wheel

      ferris wheel

      Correct Answer:oscillating,swing

      swing

      Q5.
      occurs when two things rub together.

      Correct Answer: friction

      To help you plan your 11 design and technology lesson on: Cams and pulleys, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...