Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Evaluate with user feedback: papers and boards

      Lesson details

      Learning outcome

      I can gather user feedback to evaluate my manufactured prototype.

      Key learning points

      1. Designers gather user feedback to iterate prototypes.
      2. Designers analyse the user feedback to iterate prototypes.

      Keywords

      • Iterate - process of refining and improving a design

      • Evaluation - checking how good something is and how to make it better

      • Analysis - examining something in detail

      Common misconception

      Once a final product is complete no further iterations or improvements are needed.

      Designers constantly seek to improve and develop their designs and products. No product is ever perfect.

      Teacher tip

      Designers constantly seek to develop their designs and products, no matter what stage of the design process they are in. Gathering feedback at all stages of the iteratve process will help to develop skills for the NEA.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are quality control checks?

      Correct answer: checks put in place to ensure that a product meets the required standard
      prototype testing to explore new design concepts before production
      assembly instructions used to guide the manufacturing process

      Q2.
      When do quality control checks typically take place?

      during the research stage of the design process
      during the designing stage of the design process
      Correct answer: during the manufacturing stage of the design process

      Q3.
      What does the term 'measure twice, cut once' help to ensure?

      aesthetics
      Correct answer: accuracy
      application

      Q4.
      What is this an example of?

      An image in a quiz
      Correct Answer: jig

      Q5.
      Where would you record your quality control checks?

      design specification
      Correct answer: time plan for manufacture
      evaluation of prototype

      Q6.
      If something is within the range of acceptable measurements it is said to be within?

      numbers
      calibration
      Correct answer: tolerance
      range

      4 Questions

      Q1.
      To refine and improve a design is to it.

      Correct Answer: iterate, develop

      Q2.
      Is an interview a form of primary or secondary research?

      Correct answer: primary
      secondary

      Q3.
      Why do designers gather feedback on their final prototype?

      Correct answer: no product is ever perfect and further improvements can always be made
      only to confirm that no changes are needed before launching the product
      to validate that their personal preferences align with user expectations

      Q4.
      Which two ways could be used to gather user feedback on a prototype?

      guessing
      Correct answer: interview
      using feedback from other designs
      Correct answer: user observation

      To help you plan your 10 design and technology lesson on: Evaluate with user feedback: papers and boards, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...